Dulce de Leche

Benodigdheden

  • blikje gecondenseerde melk
  • grote pan met ruim water

 Werkwijze

  1. Breng het water aan de kook.
  2. Haal het etiket van het blikje.
  3. Doe het blikje gecondenseerde melk in het water en zorg dat deze geheel en ruim onder water staat.
  4. Laat het blikje op een laag vuur 3 uur koken voor een stevige Dulce de Leche of 2,5 uur voor een meer vloeibare variant.Blikjes Dulce de Leche koken

Let op! Terwijl de pan op het vuur staat moet je af en toe even kijken of het blikje nog wel voldoende onder water staat. Giet indien nodig wat extra water in de pan. Als het blikje niet meer onder water staat heb je de kans dat het ontploft, wat je uiteraard niet wilt. Zet de kookbron zo laag dat het water net aan de kook blijft en laat de deksel op de pan. Dan verdampt het water minder snel.

  1. Hausgemachte_dulce_de_leche_07.04.2012_17-30-13Laat het blikje na het koken helemaal afkoelen voordat je het opent. Door de verhitting komt er namelijk druk op de inhoud te staan. Deze verdwijnt door het afkoelen.

 

 


Tips

  • Ongeopend kun je het blikje ongeveer 2 maanden bewaren op een koele plek. Geopend en bewaard in de koelkast blijft het ongeveer een week goed.
  • Omdat de kooktijd zo lang is, loont het de moeite om een aantal blikjes Dulce de Leche tegelijk te maken. Let er dan wel op dat er bij meer blikjes minder water in de pan gaat. Het kan dus zijn dat door het verdampen van het water de blikjes sneller dan verwacht boven het water uit komen.