De Desh~Stoom, meer dan alleen maar een stenen bakje

DeSh_stoombakje

Een tijdje geleden ben ik naar de bakbeurs ‘Taarts & Trends’ in Utrecht geweest. Het interessante was dat er dat jaar voor de eerste keer ook deelnemers op het gebied van broodbakken aanwezig waren. Eén van die deelnemers was Frank Dellemann die de Desh~Stoom kwam introduceren. Het zou een ‘apparaatje’ zijn wat je huis-tuin-en-keuken-oven zou omtoveren in een echte professionele broodbakoven. Interessant! Ik ben er eens voor gaan zitten en heb geprobeerd zoveel mogelijk info te vinden over de Desh~Stoom.

De Desh~Stoom bleek een soort ‘stenen’ bakje, waarmee je tijdens het broodbakken heel gemakkelijk de juiste hoeveelheid stoom in je oven zou kunnen brengen. Oké, tot zover interessant. Nieuwe gadgets zijn altijd leuk! Maar het geheel bleef op dat moment verder een beetje gehuld in mysterie, zowel qua werking, eigenschappen als de prijs. Ik dus met een missie op weg naar Utrecht!

Frank Delleman

Op de beurs heb ik persoonlijk kennis kunnen maken met Frank Delleman. Frank blijkt een vriendelijke man met een grote passie voor broodbakken en natuurlijk voor zijn Desh~Stoom. Frank vertelt dat hij uit een heuse bakkersfamilie komt en zodoende van jongs af aan al bekent is geraakt met de ins-and-outs van het broodbakken. Sinds 2015 heeft Frank zijn eigen bedrijf, F.D.S. (Frank Dellemann Support), waarmee hij zowel kleine als grote bakkerijen adviseert en workshops/trainingen geeft.

Bakblikken, plantenspuiten en andere ‘noodoplossingen’

Frank vertelt dat hij enkele jaren geleden het idee heeft opgevat het ‘probleem’ van het stomen in reguliere (niet professionele) ovens aan te pakken. Hij kwam op het idee omdat hij ons als thuisbakkers vaak zag ‘rommelen’ met blikjes, ovenschalen en plantenspuiten wanneer we stoom in onze ovens wilden brengen.

smiley schrikkenDeze methoden zijn echter niet geheel risicoloos. Ook ik heb bij het vullen van een hete ovenschaal wel eens een spat kokend water op mijn hand gehad. En terwijl ik van schrik mijn hand terugtrok kwam ik ook nog eens tegen het hete ovenrooster aan. Aiaiai!

Daarnaast ben je bij die werkwijzen ook gedwongen je oven tijdens het bakken enkele keren open te maken. Wat natuurlijk niet echt bevorderend is voor de constantheid van de temperatuur.

Maar waarom willen we dan eigenlijk stoom in de oven?

Stoom voeg je bij het broodbakken toe aan het begin van het bakproces. Met het toevoegen van stoom zorg je ervoor dat je brood de maximale ovenrijs krijgt. Ook zorgt de stoom dat het brood uiteindelijk een knapperige en mooi glanzende korst krijgt.

Als je aan het begin van het bakproces stoom toevoegt doet dat grofweg 2 dingen. Ten eerste condenseert er een heel dun laagje water op het (nog koude) deeg. Dit zorgt voor de glanzende en krokante korst. Ten tweede vormt er zich net boven het deeg een laagje waterdamp. Dat laagje werkt als het ware isolerend en zorgt dat de korst van het deeg minder snel bakt en dus langer elastisch blijft. Op die manier krijgt het brood langer de tijd om te rijzen en dus mooi groot te worden.

Over de duur van het stomen blijken echter verschillende meningen/theorieën te bestaan. Voor zover ik het heb kunnen vinden variëren de adviezen qua stoomtijd tussen de 4 en 20 minuten.

Ben je geïnteresseerd in de meer technische achtergrond van het stomen en broodbakken in het algemeen, kijk dan vooral eens op deze pagina.

Kritische vragen en geduldige antwoorden

Maar, even terug naar mijn gesprek met Frank op de beurs. Alhoewel ik erg benieuwd was naar de Desh~Stoom had ik ook mijn bedenkingen. Wat is de meerwaarde van de Desh~Stoom ten opzichte van het bakblik met water wat ik tot dan toe zelf gebruikte? En weegt die meerwaarde op tegen de aanschafprijs van €50,- (excl. verzendkosten)?

Mijn bedenkingen zorgden uiteindelijk voor een leuk gesprek met Frank over broodbakken en de Desh~Stoom. Mijn kritische vragen werden geduldig en vakkundig beantwoord en dat kon ik zeker wel waarderen. Frank staat 100% achter zijn product en gelooft vol overtuiging in de meerwaarde ervan voor de thuisbakker.

Verder wordt duidelijk dat de Desh~Stoom is gemaakt van een keramisch materiaal wat temperaturen tot wel 1200°C aan kan. Aan dat materiaal zijn (uitsluitend natuurlijke) stoffen toegevoegd die er voor zorgen dat de Desh~Stoom bestand is tegen plotselinge temperatuurwisselingen, maar daarnaast zijn energie geleidelijk afgeeft aan het water.

Na het vullen van de hete Desh~Stoom met kraanwater, geeft deze gedurende 4 minuten een constante hoeveelheid stoom in de oven. Door z’n hittebestendige eigenschappen kan de Desh~Stoom gewoon op elke plek in de oven blijven staan en hoef je de ovendeur dus niet meer open te doen tijdens het bakken.

Meer dan alleen maar een ander bakje

Het wordt me steeds duidelijker dat er veel tijd, energie, deskundigheid en techniek in dit (op het eerste gezicht) stenen bakje is gaan zitten. Frank Delleman heeft met de Desh~Stoom dan ook een mooi product ontwikkeld met een aantal duidelijk positieve eigenschappen voor de gemiddelde thuisbakker.

Aanschaffen of niet?

Ondanks ons goede en leuke gesprek heb ik de Desh~Stoom niet meegenomen op de beurs. Ik ken mezelf en moet me soms beschermen tegen al te impulsieve aankopen. Dus niet omdat ik het niet vertrouwde, maar meer om alle info eens even goed te laten bezinken heb ik de aanschaf een tijdje uitgesteld. Maar, uiteindelijk heb ik besloten de Desh~Stoom wel aan te schaffen.

De eerste, tweede en derde indruk van de Desh~Stoom

DeshStoom in verpakkingDe Desh~Stoom wordt keurig verpakt thuisbezorgd. Na het verwijderen van ‘de beschermende laag’ komt een mooi ontworpen doosje tevoorschijn waarin je de Desh~Stoom al kan zien door een uitgesneden ovendeurtje. Ook leuk om te zien dat er een deegsteker en een houten bedankkaartje bij zijn gedaan. Qua eerste indruk en klantenbinding helemaal oké! Het wordt steeds duidelijker dat Frank Delleman met zijn Desh~Stoom zorg en kwaliteit wil bieden en uitstralen.

Dan de Desh~Stoom maar eens gaan gebruiken. Er zit een duidelijke handleiding bij die ik dan ook precies volg. Nou ja, precies. De eerste keer vergeet ik de oven zo’n 20°C hoger voor te verwarmen dan normaal, wat resulteert in het langzamer op gang komen van de stoomvorming. Het is even wennen….

De tweede keer lukt het allemaal prima. Er komen mooie broden uit de oven! Maar naar mijn indruk niet veel mooier dan zonder het gebruik van de Desh~Stoom. En die indruk blijft na de volgende keer bakken bestaan. Niks mis met de Desh~Stoom, maar er lijkt op dat moment qua broodkwaliteit nog niet veel meerwaarde in te zitten.

En dan komt de passie, kennis en service van Frank Delleman om de hoek kijken. Hij stuurt me een mailtje om te vragen hoe de Desh~Stoom bevalt. Ik schrijf mijn ervaringen terug en Frank stelt vervolgens voor een belafspraak te maken.

Schenktuitje
Schenktuit

Tijdens dat gesprek geeft Frank me een aantal waardevolle tips. Wat een ervaring heeft die man zeg! De tips die ik krijg zijn o.a. het op nog hogere temperatuur voorverwarmen van de oven, het vervolgens afbakken op een iets lagere temperatuur dan aangegeven in het recept en het vullen van de Desh~Stoom met heet water en met behulp van een flesje met een schenktuit. Dit laatste om de hoeveelheid water beter te kunnen doseren.

Thumbs UpIk heb de tips toegepast bij de eerstvolgende keer broodbakken en verrek; grotere broden en een duidelijk glanzende korst! Het zit ‘m dus wéér in de details.

Dus toch een aanrader!

Ja, een aanrader! Naar mijn mening dan. Het is hierbij natuurlijk ieder voor zich. Ik bakte prima broden met behulp van een bakblik met water in mijn oven en daarmee is de Desh~Stoom dan ook geen noodzaak. Daarnaast is de aanschafprijs er nou niet eentje ‘waar je je toch geen buil aan kan vallen’.

Aan de andere kant schaf je met de Desh~Stoom een ingenieus stukje broodbaktechniek aan, wat is ontstaan uit de passie en jarenlange ervaring van Frank Delleman. Daarmee biedt het je ook een hoop gemak omdat je de Desh~Stoom eigenlijk maar één keer in je oven hoeft te zetten en er daarna nooit meer naar om hoeft te kijken. Ja echt waar! Het bakje kun je gewoon permanent in je oven laten staan, ook als je er andere gerechten in bereid. Bij mij staat de Desh~Stoom altijd op de bodem van de oven en ik gebruik ‘m alleen als ik brood bak. Zo kan ik ook niet vergeten de Desh~Stoom mee voor te verwarmen als ik de oven aan zet. Handig!

En ja, hij wordt vuil in de oven. Er komen wat vlekken op, in mijn geval van een ‘overkokende’ lasagne. Maar dat doet helemaal niks af aan de werking. En laten we eerlijk zijn, de Desh~Stoom moet er eigenlijk toch ook goed gebruikt uit zien, niet waar? Knipoog

En alsof het gemak nog niet genoeg is, haalt de Desh~Stoom (na even oefenen) door het toevoegen van de juiste hoeveelheid stoom in je oven de kwaliteit van je broden ook nog net even naar dat hogere niveau.

En er is hulp mogelijk!

Maar, mocht het je even niet echt lukken met de Desh~Stoom, dan is Frank zeker bereid je op weg te helpen tijdens een informatief telefoongesprek of via de mail.

En binnenkort eventueel ook persoonlijk bij je thuis. Frank Delleman heeft me net voor de plaatsing van dit artikel laten weten dat hij start met individuele of groepsgewijze workshops/adviesgesprekken voor thuisbakkers in hun eigen keuken. Dus ook met jouw eigen oven. Ben je geïnteresseerd of wil je gewoon wat meer weten? Neem dan even contact op met Frank Delleman via zijn website.

Veel bakplezier!

Handtekening Bart

Meer info over de Desh~Stoom vind je op de Stoom-Store.


De inhoud van dit artikel betreft de persoonlijke ervaring en mening van de schrijver. Er heeft geen vergoeding/compensatie plaatsgevonden voor het schrijven/plaatsen ervan.

Copyright BartBakt

Een reactie op “De Desh~Stoom, meer dan alleen maar een stenen bakje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.