Effe wachten….. Pizza!

Pizza Margherita

Even wachten… Inderdaad! Het is een tijdje geleden dat ik voor het laatst iets heb geschreven op m’n blog. Ook hier zijn we na de feestdagen namelijk geveld geweest door de heersende griepgolf. En geloof me, als je met een aardige koorts in bed ligt is broodbakken of er over schijven niet het eerste waar je dan aan denkt. Al moet ik zeggen dat ik het werken met deeg en het bakken van mooie creaties wel heb gemist. Dus, het was even wachten, maar dat blijkt nu zeker de moeite waard. Ik heb namelijk een geweldig lekker en makkelijk pizzarecept voor jullie in elkaar gedraaid!

Ik had al een tijdje het idee om een recept voor pizza te schrijven. En dat idee werd nog eens versterkt toen we laatst samen met vrienden spontaan een pizzamaaltijd in elkaar draaiden. We gebruikten daar van dat afbakpizzadeeg voor wat je gewoon in de supermarkt kan kopen. Op zich prima, zeker voor die gelegenheid. Er kwamen lekkere pizza’s op tafel en het was weer een erg gezellige avond (wat ook wel een beetje werd gestimuleerd door de wijn Knipoog).

Pizza uit een pakje of zelf pizza maken?

Tijdens die avond werd er aan tafel ook spontaan gevraagd of ik eens een recept voor een lekker pizzadeeg op m’n blog kon zetten, want dat moet toch veel lekkerder zijn dan de kant-en-klaar-versie? Natuurlijk kan ik dat! Pizza is namelijk zo’n gerecht waar je qua toppings zo’n beetje al je creativiteit op los kan laten. Het kan (bijna) niet gek genoeg. Dat maakt het zelf pizzabakken ook zo ontzettend leuk! Je kunt je pizza helemaal naar je eigen smaak maken en je hoeft je dus niet te schikken naar een menu of hetgeen wat er op dat moment in het koelschap van de supermarkt ligt. En niet te vergeten, zelf gemaakte pizza is echt veel lekkerder!

Het enige wat je om te beginnen nodig hebt is het deeg voor de pizzabodem en een smakelijke tomatensaus. En laat dat nou eens helemaal niet zo ingewikkeld zijn om te maken.

Recept van een authentieke Italiaanse chef

pizza vormenIk heb mijn recept gebaseerd op het recept voor ‘de perfecte Pizza Margherita‘ volgens de Italiaanse chef Gennaro Contaldo. Gennaro heeft zijn sporen op het gebied van koken en bakken al ruimschoots verdiend. Hij kookt al vanaf zijn 8e jaar, heeft eigen (prijswinnende) restaurants gehad, verschillende kook- en bakboeken geschreven en is momenteel de zakenpartner van Jamie Oliver. De heer Contaldo is overigens ook de chef die de jonge Jamie Oliver onder zijn hoede heeft genomen toen die in de jaren ’90 zijn eerste stappen in de restaurantwereld zette.

Dicht bij het origineel

Nou zeg ik wel dat ik mijn recept heb gebaseerd op dat van Gennaro Contaldo, maar zoveel heb ik er in alle eerlijkheid niet aan veranderd. Los van het feit dat Gennaro een erg goede chef is en zijn recept in dat opzicht geen aanpassing nodig lijkt te hebben, is het recept voor een pizza Margherita erg eenvoudig en valt er dus niet veel aan te veranderen. Het enige waar ik wel in heb gevarieerd is de bereiding van de tomatensaus. Ik heb daar namelijk al enkele jaren een eigen recept voor wat me erg goed bevalt.

pizzadeeg

Leef je uit!

Ga dus lekker aan de slag met dit basisrecept. Heb je nog niet veel ervaring met het pizzabakken, hou het dan gewoon simpel en volg het recept. Succes verzekerd! Krijg je het al wat onder de knie, ga dan los met verschillende soorten toppings! Op de site pizzapassie.nl vind je een groot aantal variaties en ideeën. De moeite waard om eens naar te kijken.
pizza margherita tomaat

Italiaanse vlag successo e buon appetito! Italiaanse vlag

Handtekening Bart


Pizza Margherita- recept

Ingrediënten (voor 4 pizza’s)

Deeg

 • 7 gram droge gist
 • 325 gram water (± 25°C)
 • 500 gram tarwebloem (bij voorkeur met hoog eiwitgehalte)
 • 4 gram zout

Tomatensaus

 • 1 kleine ui
 • 1 á 2 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 500 gram gezeefde tomaten
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • 1 theelepel gedroogde basilicum
 • zout/peper (optioneel)

Topping

 • grof zeezout
 • 200 gram mozzarella
 • Parmezaanse kaas
 • verse basilicum
 • olijfolie extra vergine

Verder nodig

 • fijne kaasrasp
 • extra bloem om werkblad mee te bestrooien
 • semolina (of griesmeel) om bakplaat en pizzaschep mee te bestrooien
 • bakplaat om deeg op te laten rijzen
 • theedoek
 • pizzasteen
 • pizzaschep
 • deegroller (optioneel)

Bereiding

Deeg maken en kneden: Los de gist op in het handwarme water. Mix het zout en de bloem door elkaar. Voeg het water met gist bij de bloem en mix dit met een lepel of deeggarde totdat alle bloem vochtig is. Stort het deeg vervolgens op een schoon werkblad en kneed het verder met de hand (10 á 15 minuten). Als het deeg te plakkerig blijft kun je (een klein beetje!) bloem toevoegen. Je deeg is goed gekneed als je van een stukje deeg een vliesje kan trekken wat niet (direct) scheurt.

Machinaal kneden kan ook. Doe dan alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine (met deeghaak) en kneed het geheel tot een soepel deeg. Na enkele minuten even kijken of er eventueel nog een beetje bloem bij moet. Ook hier is het deeg goed gekneed als je er een vliesje van kan trekken.

Voorvormen: Maak een bal van het deeg. Strooi ruim bloem op het werkblad en rol de bal deeg door de bloem. Maak het deeg nu tot een wat langwerpige vorm en verdeel het met een deegsteker in 4 gelijke stukken. Bol de deegstukken op zodat er een mooie spanning op het deeg komt te staan.

Rijzen: Strooi een beetje semolina (of griesmeel) op een bakplaat. Leg de deegbollen met de mooie kant naar boven op de bakplaat en dek ze af met een iets vochtige theedoek. Laat het deeg zo minimaal 2 uur op kamertemperatuur rijzen totdat het zeker in volume is verdubbeld.

Oven voorverwarmen: Leg de pizzasteen op een rooster midden in de oven. Verwarm tijdens de rijs de oven met de steen voor op 220°C (boven/onderwarmte). Heb je alleen een hetelucht-functie, verlaag dan de temperatuur met 20°C.

Tomatensaus: Pers de knoflook en snipper de ui. Verhit de olijfolie in een pannetje en fruit daarin de ui en de knoflook 1 á 2 minuten op een laag vuur (zorg dat de ui en knoflook niet bruin worden). Voeg de gezeefde tomaten, de oregano en de basilicum toe. Breng het geheel aan de kook. Draai het vuur omlaag en laat de saus ongeveer 15 minuten zachtjes doorkoken. Roer de saus regelmatig door om aanbranden te voorkomen. Voeg tot slot eventueel zout en peper naar smaak toe.

Zet het vuur uit en laat de saus afkoelen. Als je een hele gladde saus wilt kun je deze nog pureren met een staafmixer of in een keukenmachine.

Het vormen van de pizza: Bestrooi het werkblad ruim met bloem. Neem een gerezen stuk deeg en leg dit omgedraaid op het bebloemde werkblad (houdt de overige deegstukken afgedekt). Druk met je handen rustig de lucht uit het deeg. Werk hierbij vanuit het midden naar de rand waarbij je het deegstuk ronddraait en steeds een beetje uitrekt (laat de rand eventueel iets dikker). Draai het deeg om, zodat de andere kant ook met bloem wordt bedekt, en rek het op dezelfde manier steeds verder uit tot een ronde (pizza)vorm. Je kunt hierbij het deeg ronddraaien, optillen en laten hangen. Wees creatief maar werk vooral niet tè snel. Zorg dat er steeds voldoende bloem op je werkblad ligt zodat je het deeg makkelijk kan bewerken/schuiven en het niet aan je werkblad of handen blijft plakken.

De bedoeling is dat je het deeg op deze manier rustig aan steeds verder uitrekt totdat je uiteindelijk een (zeer) dunne elastische deegbodem krijgt. Eventuele gaatjes in je deegbodem plak je dicht met een stukje deeg van de rand (probeer het niet samen te knijpen o.i.d.).

Te lastig om de pizza met de hand te vormen? Geen probleem! Gebruik gewoon een deegroller om een platte en ronde vorm te krijgen. Werkt ook prima!

Druk met je vingers op ongeveer 2 cm van de rand een cirkel in het deeg, zodat er een soort opstaand randje aan de buitenrand van het deeg ontstaat.

Topping: Verdeel zo’n 2 á 3 eetlepels tomatensaus over de deegbodem. Schep de saus in het midden en verdeel deze over de hele bodem door met de bolle kant van je lepel vanuit het midden naar buiten toe cirkels te draaien. Laat de rand van het deeg vrij.

Besprenkel de tomatensaus met extra vergine olijfolie. Bestrooi de tomatensaus met een klein beetje grof zeezout. Rasp de Parmezaanse kaas boven de pizza zodat de saus met kaas wordt bedekt. Verdeel 50 gram mozzarella in grove stukken over de pizzabodem. Kneus een klein handje verse basilicumblaadjes en verdeel deze over de pizza. Besprenkel tot slot de pizza nogmaals met olijfolie.

Bakken: Strooi semolina (of griesmeel) op de pizzaschep en leg de pizza op de schep. Als je pizza daarbij uit vorm raakt kun je deze door voorzichtig aan de rand te trekken weer herstellen.

Schuif de pizza op de hete pizzasteen in de voorverwarmde oven, sluit snel de ovendeur en bak de pizza in 7 á 8 minuten gaar en mooi bruin.


Copyright BartBakt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.