Wie jarig is trakteert…… Slof Bananensplit!

Slof Bananensplit header

Ja hoor, het is weer november! En dat betekent bij ons dat de verjaardagen van mijn dochter en mijzelf weer voor de deur staan. Nou is Dana deze maand op de 18e 12 jaar geworden en ik verruil op de 24e de eerste helft van de 40 voor de tweede door 45 jaar te worden. Omdat Dana en ik zo dicht op elkaar verjaren vieren we dat meestal samen. Dit jaar was die dag zaterdag 18-11, Dana’s echte verjaardag! En daarom werd haar (huidige) favoriete taart gebakken: een slof!

Zoals ik laatst al schreef in m’n artikel over de bruine vloerbroodjes ben ik aan het experimenteren geslagen met het samenvoegen van smaken in een taart. Op een gegeven moment had ik wat bananen over en vroeg ik me af of die in een taartvulling te verwerken waren. Een beetje zoekwerk leverde me via taartenmaken.nl dit simpel, maar veelbelovend receptje op.

Op m’n sloffen

Van daar uit ging het eigenlijk heel makkelijk. Ik ben zelf namelijk net als Dana verzot op taart met sloffenbodem! Daarnaast is het ontzettend lekker om die chewy bodem te combineren met een zachte vulling. Het contrast in de bite is dan verrassend! Dus, de combi sloffenbodem met bananenvulling was zo gemaakt. En nou ja, bij banaan hoort natuurlijk chocolade en vanilleslagroom. Zie daar, de slof Bananensplit was geboren!

Bijschaven van m’n decoratietechniek

Na mijn eerste experiment met de slof Bananensplit, die meer dan goedgekeurd werd door onze vrienden, hun kinderen en zelfs hun buren(!!), ben ik enthousiast aan de slag gegaan met het bijschaven van het recept.

Gaandeweg bleek ook mijn decoratietechniek hard aan verbetering toe. Wat dat betreft heb ik veel gehad aan deze video, waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je verschillende (basis)vormen kunt maken met behulp van een spuitzak:

Dat smaakt naar meer

Afgelopen zaterdag hebben Dana en ik onze gasten getrakteerd op de slof Bananensplit (maar ook op een Texas Pecan Pie en Gevulde Speculaas  Thumbs Up). De reacties waren unaniem enthousiast en lovend (bloos bloos…. Emoji blozen  Knipoog).

Reden genoeg dus om het recept met jullie te delen! Bij het schrijven ervan ben ik uitgegaan van m’n standaard recept voor de sloffenbodem, waarbij ik franchipane gebruik in plaats van amandelspijs. In het originele recept van de vulling heb ik het citroensap vervangen door limoensap, wat net een beetje meer diepte en een hint van kokos aan de smaak meegeeft.

Slof Bananensplit close-up

Traktatie!

Feest

Hopelijk genieten jullie net zoveel van de slof Bananensplit als wij hebben gedaan en worden jullie op deze manier dan ook een beetje door Dana en mij getrakteerd voor onzer beiden verjaardagen. Smiley

Veel bak-plezier!

Handtekening Bart


Slof Bananensplit – recept

Ingrediënten

Sloffenbodem

  • 180 gram roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 2 gram zout
  • 1 eidooier
  • 250 gram bloem (bij voorkeur Zeeuwse bloem)
  • 10 gram bakpoeder

Frangipane

  • 185 gram amandelspijs
  • 10 gram citroenrasp
  • 37 gram roomboter
  • 55 gram ei

Bananenvulling

  • 250 gram banaan
  • 120 gram suiker
  • Sap van 1 limoen
  • 3 blaadjes gelatine
  • 500 ml slagroom
  • Gele kleurstof (optioneel)

 Decoratie

  • 200 ml (koude) slagroom
  • 20 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ± 50 gram pure chocolade

 Verder nodig

  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • Verstelbare slofring
    Slofvorm

    sloffenring/slofvorm (als alternatief kun je de rand van een springvorm (Ø 24 cm) gebruiken)

  • steelpannetje
  • plasticfolie
  • Spuitzak met spuitmondje (glad of getand naar eigen wens)
  • bakpapier om cornetje van te maken voor de chocoladedecoratie
  • handmixer of keukenmachine
  • staafmixer
  • foodprocessor (optioneel)

Bereiding

Bananenvulling

  1. Pureer de banaan met de suiker glad met een staafmixer.
  2. Week de gelatine een paar minuten in koud water. Verwarm het citroensap in een pannetje (niet laten koken). Knijp de gelatine een beetje uit en los dit op in het limoensap.
  3. Mix de limoen-gelatine-oplossing nog even kort mee met de gepureerde banaan.
  4. Klop de slagroom half stijf en spatel deze voorzichtig door het bananenmengsel. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht in het mengsel houd.
  5. Voeg eventueel gele kleurstof toe voor een echt bananensplit-effect.
  6. Laat de banaanvulling minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.

Frangipane

  1. Meng de amandelspijs, de citroenrasp en de roomboter goed door elkaar. Gebruik hier eventueel een foodprocessor voor.
  2. Voeg het ei toe en meng/mix/roer het tot een egaal mengsel.
  3. Bewaar de frangipane tot gebruik in de koelkast.

Sloffenbodem

  1. Meng boter, suiker, eidooier en zout met een handmixer (of in de keukenmachine) goed door elkaar.
  2. Zeef de bloem met het bakpoeder boven het botermengsel.
  3. Kneed de bloem door het botermengsel tot een zacht deeg.
  4. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten/opstijven in de koelkast.
  5. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een deeglap van ruim 1 cm dik.
  6. Vet de sloffenring aan de binnenkant in.
  7. Steek met de slofring een deegplak uit het uitgerolde deeg en zet dit met de sloffenring er nog omheen op een met bakpapier beklede bakplaat.

Of nog makkelijker: zet een slofring op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel het deeg in de slofring door het rustig met je vingers plat te drukken totdat het hele oppervlak van de slofring egaal is gevuld.

Slofbodem bakken

  1. Verwarm de oven voor op 160°C (boven-/onderwarmte)
  2. Verdeel de frangipane met een lepel of spuitzak over het oppervlak van het sloffendeeg. Zorg ervoor dat je ongeveer 1 cm van de deegrand vrij laat. Dit zorgt ervoor dat de slofbodem een soort kuipvorm krijgt.
  3. Bak de sloffenbodem in 25 á 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot deze goudbruin en gerezen is. Laat de slofbodem afkoelen in de slofring en op de bakplaat.

    Sloffenbodem gebakken
    Sloffenbodem gebakken (kuipvorm)

Slof Bananensplit opmaken

  1. Klop de koude slagroom totdat deze lobbig begint te worden. Voeg dan de suiker en de vanillesuiker toe en klop de slagroom verder stijf. Bewaar de slagroom tot gebruik in de koelkast.
  2. Vul de slofbodem, al dan niet met een spuitzak, met de bananenvulling. Zorg dat je het opstaande randje van de bodem vrij houd.
  3. Vouw een cornetje (klein spuitzakje) van bakpapier. (Hier kun je zien hoe je een cornetje maakt.)
  4. We gaan nu de chocolade tempereren. Tempereren zorgt ervoor dat de gesmolten chocolade mooi, glanzend stolt en knapperig wordt. Ik heb een eenvoudige manier geleerd om dit te doen: Neem 2/3 van de pure chocolade en breek deze in stukjes. Smelt die chocolade in een bakje in de magnetron. Dit doe je door de chocolade 20 seconden op vol vermogen te verwarmen en dan door te roeren. Ook als de chocolade nog niet smelt roer je de stukjes door elkaar. Zo wordt de warmte beter verdeeld. Dit herhaal je totdat de chocolade echt begint te smelten. Vanaf dat moment verwarm je de chocolade nog maar maximaal 10 seconden per keer, waarna je het steeds weer doorroert. Als de chocolade geheel is gesmolten voeg je de resterende 1/3 van de chocolade toe en roer je net zo lang tot deze ook is gesmolten. Je doet de chocolade daarbij niet meer in de magnetron. Als alle chocolade is gesmolten heb je getempereerde chocolade.
  5. Vul het cornetje met de getempereerde chocolade, vouw het dicht en decoreer daarmee creatief de bananenvulling.
  6. Vul de spuitzak met de vanille-slagroom en decoreer daarmee de rand van de slof.

Serveer de slof Bananensplit kort na het opmaken. Dan is hij op z’n lekkerst!


Copyright BartBakt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.