Gevulde speculaas, maar dan net even anders

Gevulde Speculaas_header

Het kan je bijna niet zijn ontgaan, de feestdagen komen er weer aan. Al sinds half oktober struikel ik in de supermarkt weer over de pepernoten, chocoladeletters, banketstaven en allerhande gevulde knaagdieren en amfibieën. Sterker nog, ik zie her en der al voorzichtige kerstversiering de kop op steken. Ja echt waar, ik lieg het niet! Voor mij is dat allemaal wat te vroeg hoor. Aan de andere kant geeft het me wel reden om weer allerlei lekkere dingen met koekkruiden en amandelspijs te gaan bakken. En daar is het wat mij betreft nooit te vroeg voor!

Zo had ik nu het idee opgevat om zelf gevulde speculaas te gaan maken. We kochten in het verleden rond de feestdagen weleens gevulde speculaas in de supermarkt en kozen dan over het algemeen voor de kwalitatief wat betere versie. Maar nu wilde ik eens kijken of ik zelf echt lekkere ambachtelijke gevulde speculaas kon maken.

Het “Gevulde Speculaas Event”

Al zoekend kwam ik op het blog van Levine van Doorne dit verhaal tegen over haar zoektocht naar de lekkerste gevulde speculaas. Terwijl ik het las moest ik af en toe echt wel even lachen. Levine heeft blijkbaar zo’n 9 jaar geleden een heus Gevulde Speculaas Event gehouden. Wat inhield dat ze 3 gevulde speculazen heeft gemaakt met ieder een eigen twist. Die heeft haar man mee naar z’n werk genomen om zijn collega’s te laten bepalen welke de lekkerste was. Ik kreeg er beelden bij van zeer serieus smikkelende IT’ers die na één stukje van elke speculaas zeker nog niet konden bepalen welke de lekkerste was. Echt een leuk stukje en de moeite waard het even te lezen.

Fusion Speculaas

Wat me aantrok in deze recepten is dat de gecombineerde smaken een behoorlijk creatieve en niet alledaagse inslag hebben. Het toch puur Hollandse gevulde speculaas wordt verrijkt met oranjebloesem- of rozenwater wat ik toch echt vooral uit de mediterraanse keuken ken. Eerste indruk; gewaagd!

Aangestoken door het verhaal en de smaakcombinaties (en ook omdat ik toevallig die ingrediënten al in huis had) heb ik de winnende gevulde speculaas van het event gemaakt, die met oranjebloesemwater en sinaasappel. En die is lekker!! Wauw!

 

Je zou het niet zeggen, maar gevulde speculaas kan dus echt een frisse smaak hebben. Klasse hoor Levine!

Ook mijn collega’s lijken om te zijn

Grappig om te merken dat, toen ik op mijn werk vertelde dat ik deze gevulde  speculaas had gemaakt en de foto’s liet zien, ook mijn collega’s direct erg enthousiast werden. Enkelen vroegen zich dan ook luidkeels af waarom dat lekkers op dat moment dan niet daar op tafel stond? “Nou…. uuuhhh…. omdat ie al op is?” Emoji blozen

Like

Nu moet ik voor het juiste perspectief wel zeggen dat mijn collega’s al snel enthousiast zijn als ik ze één van mijn baksels voor houdt. Mede omdat ze nou eenmaal graag en zeer gemotiveerd lekkere dingen opeten. Tja, ik heb erg leuke collega’s. Maar toch, de eerste bestelling voor een gevulde speculaas kwam op die manier wel al binnen!

Kies jouw favoriet!

En nou is het aan jou. Kies welke speculaas jou het aantrekkelijkst lijkt en ga die lekker maken. Of maak ze gewoon alle drie. Ook leuk!

Het originele recept vindt je op ‘Uit de keuken van Levine’. Hieronder heb ik het recept ook op mijn manier uitgeschreven. Ik heb daarin wel een paar kleine toevoegingen en aanpassingen verwerkt. Zo heb ik een handigheidje op het gebied van het vormen van de vulling en het glad maken van de bovenkant van de speculaas beschreven. Daarnaast gebruik ik hele amandelen ter decoratie en strijk ik de speculaas af met geklopt ei i.p.v. met melk.

Benieuwd

Oh ja, en als je deze gevulde speculazen hebt gemaakt, laat me dan even weten welke voor jou nou het lekkerst was. Ik ben benieuwd!

Gevulde speculaas aangesneden

 

Bak ze!

Handtekening Bart


Gevulde speculaas in 3 smaken – recept

 

 1. Gevulde speculaas met citroenschil en rozenwater (versie 1)
 2. Gevulde speculaas met sinaasappelschil en oranjebloesemwater (versie 2) Winnaar van het event!
 3. Gevulde speculaas met citroenschil en citroensap (versie 3)

Belangrijk! Let op dat je de juiste ingrediënten gebruikt voor de speculaas-versie die je wilt maken. In het recept wordt steeds naar de juiste versie (1, 2 of 3) verwezen. Bij de ingrediënten staat welke smaakmakers en suiker je voor elke versie nodig hebt.

Ingrediënten

Deeg

 • 250 gram tarwebloem
 • Suiker:
  • 125 gram kristalsuiker (versie 1)
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker (versie 2)
  • 125 gram donkere basterdsuiker (versie 3)
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel baking soda
 • 1/4 theelepel zout
 • 25 gram speculaas- of koekkruiden
 • 125 gram ongezouten koude roomboter in blokjes
 • Smaakmaker:
  • geraspte schil van 1 citroen (versie 1 en 3)
  • geraspte schil van 1 sinaasappel (versie 2)
 • 1 ei
 • 25 ml slagroom (niet geklopt)

Vulling

 • 300 gram amandelspijs
 • 1 ei
 • smaakmaker:
  • 15 ml / 1 eetlepel rozenwater (verkrijgbaar bij de toko) (versie 1)
  • 15 ml / 1 eetlepel oranjebloesemwater (verkrijgbaar bij de toko) (versie 2)
  • 15 ml / 1 eetlepel citroensap (versie 3)

 Verder nodig

 • 25 gepelde amandelen
 • vierkant bakblik van ± 20 x 20 cm
 • boter of bakspray om vorm in te vetten
 • bakpapier
 • plasticfolie
 • kwastje

Bereiding

Voorbereiding: Vet de bakvorm in met boter of bakspray. Knip een strook bakpapier af ter breedte van de bodem van het bakblik. Leg het bakpapier in de ingevette vorm en laat het aan twee kanten uitsteken.

Het bakpapier maakt het makkelijker om de speculaas na het bakken uit het bakblik te tillen. Het is daarom ook niet erg dat twee randen van de bakvorm onbedekt blijven, zolang deze maar ingevet zijn.

Deeg mengen en kneden: Meng de bloem met het bakpoeder, baking soda, zout, speculaas-/of koekkruiden en de suiker (let op! gebruik de juiste suiker voor de versie van de speculaas die je bakt. Zie de ingrediënten).

Deegsnijder of Pastryblender
Deegsnijder of Pastry Blender

Voeg de blokjes boter toe en snijd deze met twee messen (kruislings), een deegsnijder of met behulp van een foodprocessor door het bloemmengsel.

Klopt het ei los en meng dit met de slagroom.

Voeg het ei-/roommengsel en de geraspte citroenschil (versie 1 en 3) of de geraspte sinaasappelschil (versie 2) toe aan het bloem-botermengsel.

Kneed van het geheel met de hand snel een stevig deeg. Zorg er voor dat het deeg niet te warm word.

Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Neem een stuk plasticfolie van ± 80 cm lengte en leg dat in de breedte voor je op het werkblad. Leg één deegstuk op de linkerhelft van het plasticfolie. Vouw nu de rechterhelft van het folie over het deegstuk heen en druk het tussen het plasticfolie tot een dikke schijf. Herhaal dit met het tweede stuk deeg. Vouw de beide deegschijven nu goed in het plasticfolie en laat ze minimaal 1 uur in de koelkast opstijven.

Levine geeft in het originele recept aan dat je het deeg minimaal één dag in de koelkast moet laten liggen. Dit om de smaak in het deeg goed te laten ontwikkelen. Uiteraard heeft dit een meerwaarde. Ik heb er gezien mijn planning van dat moment voor gekozen om het deeg een ruim uur in de koelkast te laten opstijven en het dan al te verwerken. Dit geeft naar mijn ervaring ook een uitstekend resultaat. Aan jou de keus ;-).

Amandelspijs aanmaken: Klopt het ei los. Meng de amandelspijs met de helft van het losgeklopte ei en het rozenwater (versie 1), oranjebloesemwater (versie 2) of citroensap (versie 3).

Zet de andere helft van het losgeklopte ei nog even apart in de koelkast.

Verpak het aangemaakte amandelspijs in plasticfolie en bewaar dit tot gebruik in de koelkast.

Gevulde speculaas vormen: Haal het deeg uit de koelkast en laat het even op kamertemperatuur komen.

Verwarm de oven voor op 160ºC.

Rol de eerste deegschijf op een met bloem bestrooid werkblad verder uit tot een lap ter grootte van de bodem van de bakvorm en vorm deze zo goed mogelijk tot een passend vierkant. Leg deze vierkante deeglap op het bakpapier op de bodem van de bakvorm. Druk, indien nodig, het deeg met je vingers een beetje uit zodat het de hele bodem van de bakvorm bedekt en dus aan alle zijden tegen de rand ligt.

Gevulde speculaas_onderste laag deeg in bakblik
onderste laag deeg in bakblik

Pak nu de aangemaakte amandelspijs uit de koelkast en leg deze tussen twee vellen plasticfolie. Druk/vorm er met je hand (op het plasticfolie) een grove vierkant van die zowel in de lengte als breedte ± 4 cm korter is dan de bodem van de bakvorm (en de eerste deeglap).

Gevulde speculaas_amandelspijs vormen
amandelspijs vormen

Haal voorzichtig de bovenste laag plasticfolie van de amandelspijs en leg deze omgedraaid op de onderste deeglap (het tweede vel plasticfolie ligt nu bovenop). Zorg dat er aan alle zijden een rand van ± 2 cm van het deeg vrij blijft. Trek dan voorzichtig het tweede vel plasticfolie van de amandelspijs af.

amandelspijs op onderste laag deeg
amandelspijs op onderste laag deeg

Neem de tweede deegschijf en rol/vorm ook deze tot een vierkante deeglap ter grootte van de bovenkant van de bakvorm. Leg de vierkante deeglap in de bakvorm op de amandelspijs en druk de randen met je vingers rustig aan. Druk het deeg waar nodig ook mooi uit zodat het overal tegen de rand van de bakvorm zit.

Gevulde speculaas_bovenste laag deeg aangebracht
bovenste laag deeg aangebracht

Tip: Ik heb een houten bezemsteel gekocht (± €1,- bij de Action) en hier een stukje van 20 cm af gezaagd. Na licht opschuren en inoliën met wat olijfolie ben ik dan ook de trotse bezitter geworden van een op maat gemaakt deegrollertje. Hiermee kan ik de bovenkant van de speculaas in de bakvorm mooi glad en strak tegen de kant rollen. Als je dit doet, druk dan niet te hard op het deeg!

Maak aan elke zijde van het vierkante deeg met een mesje om de 4 cm een kleine inkeping (gebruik een meetlint, rolmaat o.i.d.). Snij met het mesje nu rechte lijnen in de bovenkant van het deeg tussen de tegenover elkaar liggende inkepingen (niet te diep!). Doe dit zowel van links naar rechts als van boven naar beneden. Op de bovenzijde van het deeg staat nu een patroon van 25 gelijke vierkantjes.

 

Druk in het midden van elk vierkantje een gepelde amandel en strijk daarna de bovenkant van het deeg en de amandelen af met het halve geklopte ei wat je hebt bewaard.

Bakken: Bak de gevulde speculaas in het midden van de voorverwarmde oven in ± 30 minuten gaar. Laat de speculaas in de bakvorm afkoelen.

Gevulde speculaas_net uit de oven
Gevulde speculaas net uit de oven

Til de afgekoelde(!) speculaas aan de twee flappen bakpapier uit de vorm.

Gevulde speculaas 3


Copyright BartBakt


Bron recept: http://www.uitdekeukenvanlevine.nl/

Een reactie op “Gevulde speculaas, maar dan net even anders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.