Rozetjes, bloemige bolletjes via de kringloop

Rozetjes header

Ik loop wel vaker een kringloopwinkel binnen om eens even rond te kijken. Aan de ene kant omdat ik dat leuk vind. Aan de andere kant omdat het niet de eerste keer zou zijn dat ik er met mooie en soms unieke spullen weer naar buiten loop.

De afdelingen die ik altijd met extra aandacht doorsnuffel zijn de LP’s, de kook-/bakspullen en natuurlijk de kookboeken! Zo heb ik voor mezelf en voor Silvia al vaker mooie kook- en bakboeken gevonden die we tot nu toe met veel plezier en lekker resultaat gebruiken. Ook heb ik al eerder geschreven over de macarons bakmat die ik bij een kringloopwinkel vond, nadat ik bij verschillende kookwinkels in diverse steden mis had gegrepen.

Kleine boekjes met leuke ideeën

Laatst vond ik bij de kringloop in Boxtel twee kleine boekjes over broodbakken. Om eerlijk te zijn verwachtte ik niet veel van de kwaliteit, maar soms doe je er wel leuke ideeën door op. En dat was nou precies het geval bij één van deze boekjes, “Brood bakken” door Anne Wilson. Hier kwam ik een recept voor Rozetjes in tegen. Mooi gevormde bolletjes die iets van bloempjes weg lijken te hebben.

Anne Wilson, meer kookgeneralist dan bakker

Wat zoeken op internet leverde mij de informatie op dat Anne Wilson letterlijk tientallen koekboekjes heeft uitgebracht over evenzoveel onderwerpen. Van “Puddings & Cakes” tot “Makkelijke groentegerechten”. En van “De Griekse keuken” tot “Snacks voor kinderfeestjes”. Je kunt je voorstellen dat ik dan direct op m’n hoede ben voor wat betreft haar broodrecepten.

Met dank aan de bakkersformule!

Gelukkig heb ik leren werken met de bakkersformule en heb ik het recept voor de Rozetjes op die manier maar eens gecontroleerd voordat ik eraan begon. En die keus bleek erg nuttig! Qua broodrecept klopten er namelijk een aantal zaken niet helemaal. Zo bleek de hoeveelheid zout in het deeg bijna 4x te laag en het gehalte suiker ruim 4x te hoog! Ook met de vetten bleek Anne wat scheutig te zijn geweest. Volgens het recept moest er namelijk zo’n 110 gram aan vetten in het brooddeeg, terwijl bij deze hoeveelheid tarwebloem 28 gram toch echt richting het maximum gaat.

Al met al kreeg ik de indruk dat Anne bij deze broodjes meer aan een cake heeft gedacht dan aan een brood. Maar omdat ik toch echt voor broodjes ga ben ik aan het omrekenen en aanpassen geslagen.

Mooie witte broodjes met een zacht kruim

Uiteindelijk heb ik de verhoudingen zo gemaakt dat het recept 10 mooie en wat grotere broodjes met een zacht kruim als resultaat oplevert.

Het voor elkaar krijgen van de Rozet-tekening was wel een verhaal apart. Ik heb een aantal manieren uitgeprobeerd, zoals je in het recept kunt zien. Het beste resultaat tot nu toe heb ik gekregen door het rondje in het midden vóór de 2e rijs te snijden en de sneden aan de zijkant vlak voor het bakken te maken.

Rozetjes met een beetje suggestieve inslag

Opvallend detail: bij de bolletjes die ik in z’n geheel na de 2e rijs had ingesneden, bleek het resultaat qua vorm voor een enkeling toch ietwat suggestief. Emoji blozen

Zelf Rozetjes maken

Ik heb mijn versie van het recept hieronder uitgeschreven en ik heb er voor de geïnteresseerden de percentages van de bakkersformule bij gezet. Zo kun je zelf deze lekkere broodjes gaan bakken en ook uitproberen of het je lukt om de tekening erin te krijgen. Want eerlijk is eerlijk, zo’n broodmandje staat toch best mooi op een Zondagse ontbijttafel?

Rozetjes_cropped_watermerk

Veel plezier!

Handtekening Bart

Is het je gelukt mooie Rozetjes te maken? Laat het zien. Ik ben benieuwd!


Rozetjes – recept

Ingrediënten (10 stuks)

Deeg

Rozetjes bakkersformule
Bakkersformule Rozetjes
 • 570 gram tarwebloem
 • 355 gram water (±26°C)
 • 7 gram droge gist
 • 11 gram witte basterdsuiker
 • 10 gram zout
 • 14 gram boter (op kamertemperatuur in blokjes)
 • 14 gram olijfolie

Decoratie

 • melk
 • (rogge)bloem

Verder nodig

 • bakplaat bekleed met bakpapier
 • kwastje
 • staande mixer of deegkneder (optioneel)
 • plastic kom of bak
 • plasticfolie
 • rond uitsteekvormpje Ø 3 cm
 • scherp mes of een lame (speciaal mesje om deeg in te snijden)
 • draadzeef om deegbolletjes met bloem te bestrooien (optioneel)
 • olie om werkplek en eventueel je handen in de oliën

Bereiding

Kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom van de staande mixer of deegkneder en kneed het tot een stevig, soepel en glad deeg. Het deeg is goed gekneed wanneer het tijdens het kneden van de wand van de kom loslaat en je van een stukje deeg rustig een vliesje kan trekken wat niet meteen scheurt.

Kneden met de hand kan ook. Roer daarvoor de ingrediënten in een kom door elkaar, stort het geheel op het werkblad en kneed tot een soepel deeg (± 20 minuten).

1e rijs: Bol het deeg een beetje los op en leg de deegbal in een ingeoliede kunststof kom of bak. Dek het af met ingevet plasticfolie of een douchemuts en laat het deeg ±60 minuten op kamertemperatuur rijzen. Het deeg is goed gerezen wanneer het ongeveer tweemaal in omvang is toegenomen en je er met je vinger een gat in kan prikken wat blijft staan.

Rozetjes deeg voor 1e rijs
Deeg voor de 1e rijs
Rozetjes deeg na 1e rijs
Deeg na de 1e rijs

VormenStort het deeg uit op een licht met zonnebloemolie ingevet werkblad. Druk met je vingers rustig wat lucht eruit (niet teveel).

Rozetjes deeg doorgeslagen
Deeg doorgeslagen (ontgast)

Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken en bol de deegstukjes op. Leg de deegballetjes opzij, dek ze af en laat ze ±20 minuten rusten.

Bol de deegballetjes nogmaals op en bestrooi ze aan de bovenzijde met wat bloem.

Gebruik nu een rond uitsteekvormpje van ongeveer 3 cm doorsnede en druk deze in het midden van elk deegballetje ±1 cm recht naar beneden om een rond afdrukje te maken. Leg de deegballetjes omgedraaid, dus met het ronde afdrukje naar beneden, op een met bakpapier bekleedde bakplaat.

2e rijs: Dek de deegballetjes af met ingeolied plasticfolie en laat ze 45 á 60 minuten op kamertemperatuur rijzen. De broodjes zijn voldoende gerezen als je er met een (natte) vinger een deukje in kan drukken wat langzaam terugveert.

Verwarm tijdens de tweede rijs de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).

 Voor hete lucht verwarm je de oven voor op 180°C.

Bakken: Draai de gerezen deegballetjes om zodat de ronde afdruk weer boven komt te liggen.

Gebruik een scherp mes (of lame) om op gelijke afstand van elkaar 5 sneden van ± 1 cm diep in de rand van het deegballetje te maken. Snij van de rand van de ronde afdruk in het midden recht naar de rand van het deegballetje.

Rozetjes ingesneden na 1e rijs
Experiment met insnijden; Bovenste 3 en helemaal onderaan: rondje voor, en zijkant na 2e rijs ingesneden/ middelste 3: geheel na 2e rijs ingesneden / onderste 3: voor 2e rijs met appelsnijder ingesneden
 • Het insnijden gaat in mijn ervaring het makkelijkste met een speciaal daarvoor gemaakt mesje, een ‘lame’. Heb je die niet, dan kun je eventueel een dubbelzijdig scheermesje gebruiken. Die worden namelijk ook op een lame gebruikt. Deze scheermesjes zijn gewoon bij drogisterijen te koop. Ik heb bij deze broodjes het mesje voorzichtig tussen mijn duim en wijsvinger gehouden en zo de sneden in het deeg gemaakt (wees voorzichtig als je dit doet. Vlijmscherp!). Je kunt ook zelf een lame maken door het flexibele scheermesje aan de korte zijden tussen je duim en wijsvinger te houden, een beetje krom te buigen en op een satéprikker te schuiven. Als je het mesje dan loslaat zal het zich vastklemmen op de prikker en voilà, je hebt je eigen lame! Zie ook deze uitleg (Engels, met foto’s).
 • Een andere manier om een rozet-patroon te krijgen is door een appelsnijder te gebruiken. In dit geval druk je de snijder vóór de 2e rijs ongeveer 1 cm in de deegbolletjes. Vervolgens leg je de deegbolletjes omgedraaid op de bakplaat met bakpapier, dek je ze af en laat je ze de 2e rijs in gaan. De tweede insnijding vlak voor het bakken komt dan te vervallen.

Bestrijk de ingesneden bolletjes met een kwastje met melk en bestrooi ze lichtjes met wat (rogge)bloem. Gebruik hiervoor eventueel een draadzeef.

Schuif de bakplaat met de bolletjes in het midden van de voorverwarmde oven en bak de Rozetjes in 20 á 25 minuten gaar en goudbruin. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.


Copyright BartBakt

Een reactie op “Rozetjes, bloemige bolletjes via de kringloop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.