Bitterkoekjes

Bitterkoekjes_header

Om eerlijk te zijn, ik wist niet dat het maken van bitterkoekjes zo ontzettend simpel is. Alles wat je nodig hebt zijn amandelen (zoete en bittere), poedersuiker en eiwit!

Bitterkoekjes ingrediënten

Hier thuis zijn ze allemaal fan van bitterkoekjes. Een zak met die smakelijke chewy koekjes blijft dan ook niet lang gevuld.

Natuurlijk kon het niet lang uitblijven voordat ik van mijn wederhelft en kroost de vraag kreeg of ik die bitterkoekjes misschien ook zelf kon maken. Dan zouden ze namelijk een hééééél stuk lekkerder zijn dan die van de supermarkt…. stelletje slijmballen… Smiley

Maar goed, aangezien ik zelf ook wel fan ben van bitterkoekjes en toch gevoelig blijk voor bovengenoemde suggestieve complimentjes, ben ik er mee aan de slag gegaan. Verschillende recepten werden uitgeplozen, met toch ook wat mislukte baksels als resultaat. Want de verhoudingen en baktijden in dit recept blijken stiekem toch best nauw te luisteren.

Kenzi a.k.a. The Hotdog
Kenzi “The Hotdog”

Zo dacht ik Marijke van Hondenuitlaatservice Viva la Vida bij het terugbrengen van Kenzi (a.k.a. The Hotdog) te kunnen verrassen met versgebakken bitterkoekjes om mee naar huis te nemen. Maar helaas kon ik alleen maar wat platte, krokante en net niet aangebrande koekjes aanbieden. Kort nadat ze met de ‘beste’ exemplaren van de bakplaat was vertrokken, ontving ik dan ook deze opbouwende berichtjes:

Appje van Marijke

Kijk, zo iemand wil je als bakker graag in je vaste testpanel hebben!  Thumbs Up

Uiteindelijk is het allemaal toch nog goed gekomen en heb ik een recept kunnen samenstellen waarmee je echt lekkere bitterkoekjes kan bakken.

Bitterkoekjes gebakken_cropped_watermerkHet geheim van de bitterzoete smaak van de koekjes zit ‘m in de combinatie van zoete en bittere amandelen. Zoete amandelen kun je hier overal vinden. De bittere zijn wat moeilijker aan te komen. Ik vond ze bij ons in de toko, maar eventueel zouden ze ook bij een grote supermarkt verkrijgbaar kunnen zijn.

Bittere gedroogde amandelen
Bittere gedroogde amandelen

Mocht het je nou niet lukken om bittere amandelen te vinden, geen nood. Je kunt ook extract van bittere amandelen gebruiken. Dit kan je krijgen bij sommige reformzaken of eventueel bij de grotere supermarkten. Uiteraard moet je bij gebruik van extract de hoeveelheid bittere amandelen in het recept vervangen door de zoete variant.

Het leuke van bitterkoekjes is ook dat je ze in allerlei andere gerechten en/of baksels kan verwerken. Denk aan bitterkoekjespudding, bitterkoekjesvla, appeltaart met bitterkoekjes, Tiramisu met bitterkoekjes en ga zo maar door. Dus, mocht je baksel onbedoeld toch een keertje niet helemaal goed uitpakken dan kun je het resultaat misschien toch nog verwerken in iets anders lekkers. Zo hebben wij gisteravond dankzij de platte, krokante amandelkoeken nog kunnen genieten van een erg lekkere bitterkoekjespudding met Amaretto. Mjammm!!

LikeEn tot slot nog even voor Marijke; Natuurlijk hebben jij en Roeland nog een paar geslaagde bitterkoekjes tegoed en die komen binnenkort zeker nog een keertje jullie kant op.

 

 

Bak ze!

Handtekening Bart


Bitterkoekjes – recept

Ingrediënten voor ±20 stuks

  • 100 gram zoete amandelen
  • 50 gram bittere amandelen
  • 150 gram poedersuiker
  • 2 eiwitten

Verder nodig

  • Bakplaat bekleed met bakpapier
  • Spuitzak met gladde spuitmond
  • Foodprocessor of eventueel een blender voor het malen van de amandelen

Optioneel

  • 1 theelepel bitter amandelextract (i.p.v. bittere amandelen. Gebruik dan wel 150 gram zoete amandelen)
  • Amandelmeel (i.p.v. hele amandelen)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190ºC (boven-/onderwarmte).

Gebruik je een heteluchtoven? Verlaag dan de temperatuur naar 170°C.

Maal de amandelen in een foodprocessor of blender tot amandelmeel, voeg dan de suiker toe en tot slot het eiwit. Meng het geheel tot een glad beslag.

Heb je geen bittere amandelen, gebruik dan in totaal 150 gram gewone zoete amandelen. De smaak van de bittere amandelen krijg je dan door na het maken van het beslag 1 theelepel ‘Bitter Amandelextract’ toe te voegen aan het beslag en dit er goed doorheen te mengen.

Doe de gladde spuitmond in de spuitzak en vul deze met het beslag.

Spuit nu doppen beslag (ø ±4 cm) op de met bakpapier beklede bakplaat.

Maak je vinger (of een stukje keukenpapier) nat en druk daarmee de puntjes van het beslag iets plat.

Bak de bitterkoekjes in de voorverwarmde oven in 10 tot 14 minuten goudbruin en gaar.

Laat de bitterkoekjes afkoelen op de bakplaat.

Wanneer het losmaken van het bakpapier niet goed lukt, maak dan het bakpapier aan de onderkant een beetje vochtig.


Copyright BartBakt

2 reacties op ‘Bitterkoekjes

    1. Dag Ruben,

      Om eerlijk te zijn heb ik geen directe oplossing voor je. Zoals je kan lezen in m’n verhaal heb ik ook het één en ander moeite stoeien met recepten om tot een goed resultaat te komen. Zie vooral ook de foto’s van de bij mij uitgelopen bitterkoeken. 🙂

      Het enige wat ik me nu naar aanleiding van jouw vraag voor kan stellen is dat het ligt aan de baktemperatuur. Vandaar even de onderstaande (misschien wat voor de hand liggende) tips:
      – Zorg er voor dat de temperatuur van je oven goed is ingesteld en dat de oven goed (lang) is voorverwarmd.
      – Het komt vaker voor dat de temperatuur van de gemiddelde huis-tuin-en-keuken-oven niet helemaal overeenkomt met de temperatuur die je hebt ingesteld. Dit kan zomaar 5 tot 10 graden afwijken. Een extra oventhermometer gebruiken kan je daar wat meer inzicht in geven.
      – Zorg ook dat je de deur van de oven niet lang open laat staan als je de koekjes erin zet en open ‘m niet tijdens het bakken.

      Tot slot; blijf het gewoon proberen. Bij mij lukte het uiteindelijk ook, na vallen en opstaan.
      Veel succes!
      Bart

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.