Suikerbrood met cranberry’s van Terschelling

Als je eenmaal een tijd op Terschelling hebt doorgebracht, dan ben je zeker van het volgende op de hoogte; Als er iets is wat kenmerkend is voor Terschelling is het de Cranberry! Je wordt er op het eiland zo’n beetje mee doodgegooid. Elke Terschellinger winkelier heeft minimaal één product in het assortiment waar de cranberry in is verwerkt of wat de cranberry als thema heeft.

Cranberryjam, cranberrycompôte, cranberrysiroop, cranberry-diksap, cranberry kruidenbitter, cranberrylikeur, cranberrywijn, cranberrythee, cranberry-mosterdsaus, cranberry dessertsaus, cranberry pikante saus, cranberry-azijn, cranberry-olie, gedroogde cranberry’s, cranberry-choco-besjes, cranberry-zuurtjes, cranberry-scrubgel, cranberry-bodylotion, cranberry-voetcrème, cranberry-handcrème, cranberryzeep, cranberry-taart, cranberry-muffin, pondkoek met cranberry….

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Zo’n beetje alles waar de cranberry enigszins in is te verwerken is met het beroemde besje te koop.

Een bloeiende handel door een zeer teleurgestelde jutter

De cranberry komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en komt van origine niet in Europa voor. Maar hoe komt het dan dat er op Terschelling hele cranberryvelden in het wild te vinden zijn?

Nou, dat zit als volgt; Bij eilanders zit het jutten in het bloed. Na een beetje storm vanuit het noordwesten is het niet ongebruikelijk dat er allerlei zaken op het Terschellinger strand aanspoelen. Dat kan variëren van lege (en soms volle 😁) drankflessen en bouwhelmen tot hele zeecontainers gevuld met schoenen en koffers.

 Bron: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Wim Visser

Volgens de overlevering spoelde in 1845 tijdens een storm in een novembernacht een vat aan op het strand van Terschelling. Het werd gevonden door de jutter Pieter Sipkes Cupido. Hij nam het mee op z’n kar omdat hij vermoedde dat het gevuld zou zijn met drank. Toen hij het in de duinen wilde verstoppen, om het op een later moment op te halen (jutten was en is officieel nog steeds illegaal), kon hij z’n nieuwsgierigheid niet bedwingen en opende hij het vat.

Vat cranberry's overboord

Om er vervolgens achter te komen dat er alleen maar rode bessen in zaten en de verwachtte drank ver te zoeken was. Zwaar teleurgesteld schopte hij het vat om en de bessen rolden eruit. Met een leeg vat en in de grond geslagen hoop keerde Pieter naar huis terug.

Maar wat Pieter niet wist was dat hij de cranberry’s onbedoeld in een perfect klimaat had ‘gepland’. Jaren later, in 1868, werden de levende cranberryplanten ontdekt door botanicus Franciscus Holkema die met een groep studenten onderzoek verrichtte op Terschelling. De oorspronkelijke vindplaats heet tot op de dag van vandaag dan ook ‘de Studentenplak‘. Vanaf dat moment is de cranberry-cultuur op Terschelling ontstaan en uitgegroeid tot wat het vandaag is, een zeer bloeiende handel.

BartBakt goes Cranberry!

Nou kan ik het natuurlijk niet laten om vanuit mijn interesse voor broodbakken ook iets met cranberry’s in elkaar te draaien. Gelukkig hebben we een doosje Cranberry Lekkerbesjes meegenomen uit Formerum. Dat zijn gedroogde cranberry’s en ze hebben qua structuur iets weg van rozijnen. De gedroogde bessen hebben een mooie intense zacht zure smaak en ook de zoetigheid komt goed naar voren. Daarom leek het me een goed idee ze te verwerken in een suikerbrood.

En ik kan je vertellen, dat is een geslaagd idee gebleken! Het zoete suikerbrood gecombineerd met de zure hint van Cranberry’s maakt het moeilijk om het bij één snee te houden.

Het recept heb ik hieronder uitgeschreven. Nou is het algemeen bekent dat de cranberry beschikt over eigenschappen die zeer goed zijn voor de gezondheid. Zo helpt het bijvoorbeeld blaasontsteking te voorkomen. En misschien komen we er met die motivatie wel mee weg om na het maken van dit heerlijke brood toch meer dan die ene snee te op eten.

“Maar het is toch een gezonde snack…?” Smiley

Geniet ervan!

Handtekening Bart


Suikerbrood met cranberry’s van Terschelling – recept

Ingrediënten

Deeg

 • 350 gram bloem
 • 150 gram melk (26°C)
 • 10 gram witte basterdsuiker
 • 7 gram droge gist
 • 3 gram (of 1 theelepel) zout
 • 2 eetlepels​ gembersiroop
 • 20 gram roomboter
 • 50 gram (of 1 medium) ei

Vulling

 • 150 gram grote parelsuiker
 • een snuf kaneel
 • 100 gram gedroogde cranberry’s

Decoratie

 • kleine parelsuiker (appelflappensuiker)
 • 5 gram (of 1 eetlepel) ei

Verder nodig

 • broodbakblik van ongeveer 25 cm
 • roomboter om het bakblik in te vetten
 • kristalsuiker om het bakblik te bestrooien
 • kunststof kom/bak
 • deegroller
 • keukenpapier
 • steelpannetje
 • olie om werkplek en kom mee in te oliën
 • bakplaat met bakpapier om druppende suiker op te vangen tijdens het bakken

Bereiding

Cranberry’s wellen: Doe de gedroogde cranberry’s in een steelpannetje en vul het met water zodat de cranberry’s net onder water staan. Verwarm de inhoud nu tot net tegen het kookpunt aan. Haal het pannetje dan direct van het vuur en giet het af (gebruik hiervoor een zeef of vergiet). Leg de cranberry’s op wat keukenpapier en dep ze af. Laat de cranberry’s verder drogen aan de lucht.

Kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom van de standmixer en kneed het met behulp van een deeghaak tot een soepel deeg (10 á 15 minuten). Het deeg is goed gekneed wanneer het tijdens het kneden van de wand van de kom loslaat en je van een stukje deeg rustig een vliesje kan trekken wat niet meteen scheurt.

 • Kneden met de hand kan ook. Roer daarvoor de ingrediënten in een kom door elkaar, stort het geheel op het werkblad en kneed tot een soepel deeg (± 20 minuten).

Dek het deeg na het kneden af en laat het 10 á 15 minuten rusten.

Vullen: Meng in een kommetje de grote parelsuiker en de snuf kaneel door elkaar. Leg het deeg op je ingeoliede werkblad en rol het met een deegroller vanuit het midden uit tot een rechthoekige lap deeg. Verdeel nu de helft van de vulling (parelsuiker met kaneel en gewelde cranberry’s) over de deeglap. Zorg dat je de randen vrij laat.

Vouw nu de rechterzijde van de deeglap tot net over het midden naar links. Doe hetzelfde met de linkerzijde. De uiteinden liggen nu net over elkaar en sluiten de vulling in het deeg. Druk de randen van het deeg nu dicht en knijp ook de naad dicht.

Draai het deeg een kwartslag en rol het wederom rustig uit tot een rechthoekige deeglap.

Druk niet te hard met je deegroller op het deeg, we willen de parelsuiker en de cranberry’s graag heel houden en geen vulling van cranberry-compote met poedersuiker ;-).

Verdeel de tweede helft van de vulling over de deeglap en vouw/druk/knijp de randen dicht zoals je ook de eerste keer hebt gedaan.

Maak nu een bol van het deeg door alle zijkanten ervan naar binnen te vouwen en draai de deegbal om.

De credits voor deze manier van vulling verdelen zijn voor Levine van Doorne. Ik kwam deze recent tegen in haar boek ‘Brood uit eigen oven’ en vond ‘m vele malen makkelijker dan mijn eigen methode.

1e rijs: Leg de deegbal in een ingeoliede kunststof kom of bak. Dek het af met ingevet plasticfolie of een douchemuts en laat het deeg 45 á 60 minuten op kamertemperatuur rijzen. Het deeg is goed gerezen wanneer het ongeveer tweemaal in omvang is toegenomen en je er met je vinger een gat in kan prikken wat blijft staan.

Smeer het broodbakblik dik in met roomboter en bestrooi het ruim met kristalsuiker.

Vormen: Stort het deeg uit op een licht met zonnebloemolie ingevet werkblad. Druk met je vingers rustig wat lucht eruit (niet teveel). Bol het deeg nu rustig op, dek het af en laat het 15 minuten rusten.

Vorm het deeg nu als volgt tot een busbrood (brood uit een bakblik):

Leg de deegbal omgedraaid voor je op een ingeolied werkblad. Druk het nu rustig met je handen tot een ovale deeglap. Vouw de rechterkant van de deeglap tot net over het midden naar links. Doe hetzelfde met de linkerkant in tegenovergestelde richting. De uiteinden liggen nu in het midden net over elkaar. Rol met de deegroller het deeg in de lengterichting wat langer uit.

Maak het deeg niet te dun, we willen er wat lucht in houden. Begin met de deegroller steeds vanuit het midden van het deeg te rollen. Zo wordt het overal even dik.

Rol nu het uitgerolde deeg van bovenaf naar je toe op. Hierbij gebruik je beide handen en duw je de deegrol na elke rolbeweging een klein stukje van je af. Zo breng je weer spanning op het deeg.

Als het deeg helemaal is opgerold knijp je de naad dicht.

Zorg er voor dat de rol niet breder wordt dan je bakblik, anders past het natuurlijk niet meer.

Leg het opgerolde deeg met de naad naar beneden in het ingevette en besuikerde bakblik en druk het licht aan.

2e rijs: Dek het bakblik af met ingevet plasticfolie of een douchemuts en laat het 45 á 60 minuten op kamertemperatuur rijzen. Het deeg is goed gerezen als je er zachtjes met je vinger een deukje in kan duwen wat langzaam terugveert.

Schuif een rooster in het midden van de oven. Schuif direct onder het rooster een bakplaat. Verwarm tijdens de tweede rijs de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).

Heteluchtoven voorverwarmen op 180°C

Bakken: Bestrijk de bovenzijde van het gerezen deeg met losgeklopt ei en strooi er de kleine parelsuiker bovenop.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat onder het rooster (let op: heet!).

Tijdens het bakken kan er gesmolten boter en suiker uit het bakblik lekken. Door een bakplaat met bakpapier onder het bakblik te schuiven voorkom je dat je je oven (of bakplaat) na het bakken grondig moet reinigen. Aangekoekte en verkoolde suiker is namelijk erg moeilijk te verwijderen.

Bak het brood in de voorverwarmde oven in 30 á ­35 minuten mooi bruin.

Stort het suikerbrood direct na het bakken uit het bakblik en laat het afkoelen op een rooster.

Als je het suikerbrood laat afkoelen in het blik plakt het door de gesmolten suiker vast en krijg je het er nooit meer heel uit.

Tips

Parelsuiker kun je over het algemeen bij de molen en in de grotere supermarkt vinden. Je kunt eventueel ook op deze manier zelf parelsuiker maken:

 • strooi 150 gram suiker met de kaneel op een snijplank.
 • druppel 2 eetlepels water over de suiker.
 • meng de suiker en water tot grove stukken.
 • laat de parelsuiker enkele uren drogen totdat het hard is.

  Copyright BartBakt


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.