Vakantie op Terschelling; Rock & Roll en ambachtelijk vis roken!

Vorige week zijn we terug gekomen van een lekker lange, welverdiende, maar ook letterlijk stormachtige vakantie op één van de mooiste waddeneilanden, Terschelling. Silvia, ik en onze hond Kenzi stonden met de oude vertrouwde camperbus op camping Mast in het plaatsje Formerum. In het hoogseizoen is camping Mast een gezellige familiecamping waar kinderen allerlei activiteiten kunnen ondernemen waardoor ouders ook wat vrije tijd krijgen. Na het seizoen is de camping een oase van rust en ruimte. En laten wij dat laatste nou eens ontzettend heerlijk vinden.

Lekkage nr 2
Lekkage nr 2

We komen al vaker in het naseizoen op Terschelling. Het is dan over het algemeen erg lekker nazomerweer met mogelijk een incidentele korte regenbui. Het mag duidelijk zijn dat dat deze keer niet zo was. De droge dagen waren op één hand te tellen en tijdens enkele van de natte dagen hadden we zelfs te maken met windkracht 9 á 10!

Verschillende eilanders wisten ons te vertellen dat ze deze mate van regenval en wind nog niet eerder hadden meegemaakt. Maar ach, wij houden wel van avontuurlijke vakanties… Smiley

Maar na het repareren van (jawel) 3 lekkages in de camper, had ik toch even de neiging om naar huis te gaan. Gelukkig maar dat we dat niet hebben gedaan, we zouden namelijk heel wat hebben gemist.

En wat doe je bij veel nattigheid? Dan ga je op stap!

Nou zijn we van die types die zich niet zomaar laten tegenhouden door wat regen en wind en zijn we er lekker op uit gegaan. Er is namelijk nogal wat te doen op Terschelling.

Zo belandden we bij toeval op het festival Rock & Roll Street wat jaarlijks in het dorp Midsland wordt gehouden en inmiddels internationale bekendheid geniet. Mooi om te zien joh! De dorpsstraat vormt een jaren-50-decor met vooral veel vetkuiven, suikerspinnen en mooie oldtimers. Daarnaast zijn er een aantal podia waar live Rockabilly en Rock and Roll muziek wordt gespeeld. Overdag wordt er door de echte die-hards op straat gedanst en geven dansgezelschappen demonstraties. ’s Avonds gaat het feest natuurlijk tot in de late uurtjes door in de diverse cafés en restaurants.

En zoals je kan zien lieten ook de eigenaren en het personeel van camping Mast zich in stijl zien op Rock & Roll Street.

Ambachtelijk vis roken in Hoorn (Terschelling)

Via een artikel in De Sjouw, het kwartaalkrantje van Terschelling, kwamen we terecht bij Het Olde Ambaecht, de visrokerij van Hans Ditzel. De rokerij is gelegen naast het huis van Hans, wat letterlijk het laatste huis is voordat je de polder van Terschelling in loopt. Hans blijkt een gezellige man die zijn vak van ambachtelijk visroker zeer serieus neemt. Wanneer hij merkt dat ik echt geïnteresseerd ben in zijn manier van werken en in de achtergronden van het visroken, komt hij los. Met een passie die je alleen tegenkomt bij echte vakmensen vertelt hij over de ins-and-outs van het ambachtelijk visroken. Al snel worden we door hem meegenomen naar zijn rokerij achter het huis, waar op dat moment een groot aantal makrelen wordt gerookt.

Visrokerij Het Olde Ambaecht
De visrokerij van Hans Ditzel

In eerste instantie kreeg ik de indruk dat ik was beland in het rommelhok van Hans en niet bij één van de beste visrokerijen van Terschelling. Maar schijn blijkt te bedriegen. Hier staat een zorgvuldig opgebouwde ambachtelijke visrokerij.

Hans vertelt dat hij bewust gebruik maakt van duurzame materialen en dan met name hergebruikt materiaal. Naarmate het gesprek vordert wordt duidelijk dat bij Hans een diepere overtuiging een rol speelt. Hij is een echt natuurmens en voelt zich nauw verbonden met zijn omgeving (zoals bij veel van de eilanders het geval is). Hij wil zijn steentje bijdragen aan het verbeteren van het milieu, wat zich onder andere uit in het beperken van afval. Zo gebruikt hij bijvoorbeeld onderdelen van een stoompan als rooster om vonken uit de vuurpot tegen te houden en is de vuurpot zelf een oude barbecue.

Een turbulente carrière

Hans Ditzel vertelt hoe hij in het visroken is belandt. De overgrootvader van Hans was al zalmvisser/-roker op de IJssel bij Doesburg, maar de achtergrond van Hans blijkt een enerverende reis tussen een groot aantal verschillende beroepen. Zo heeft Hans al vanaf jonge leeftijd onder meer gewerkt op de grote vaart, in de visserij, als docent en heeft hij vistochten op zijn eigen boot georganiseerd. Naarmate Hans vertelt krijg ik de sterke indruk dat zijn carrière, hoewel het een aaneenschakeling van toevalstreffers lijkt, toch zo heeft moeten zijn om uiteindelijk op het huidige punt uit te kunnen komen.

Het visroken blijkt voor Hans een roeping. Hij gaat zelfs zo ver dat hij voor het pekelen van zijn vis gebruikt maakt van één specifiek soort zout uit Frankrijk, het Sel Gris de Guérande, wat met een zeilvrachtschip (ook met het oog op het milieu en het enige wat nog in de vaart is) vanuit Bretagne naar Terschelling wordt vervoerd. Daarnaast is hij de enige die het zout voorafgaand aan het pekelen ook nog rookt. Ik had daar nog nooit van gehoord, maar het intrigeert me wel degelijk. Vis bereiden met gerookt zout, te gek zeg!

Vuurpot voor visroken
Hans laat me zien hoe je een vuurpot opbouwt

Wat voor mij nieuw was is dat je door goed te pekelen de vis al gaart voordat deze gerookt wordt. Ook blijkt het mogelijk om vis zowel koud als warm te roken.

Het mag nu wel duidelijk zijn, de ervaring die Hans Ditzel zo even met me deelt is goud waard! Tijdens ons bezoek aan Het Olde Ambaecht heb ik een groot respect voor deze ambachtelijke visroker gekregen. Mooi om te zien dat dit ambacht zo in leven wordt gehouden. Het is dan ook goed om te horen dat Hans sinds enige tijd een samenwerking is aangegaan met de Ambachtelijke Rokerij Zuidvenne, die de rookwijze/-techniek van Het Olde Ambaecht op grotere schaal wil gaan toepassen. De rokerij waar dat moet gaan gebeuren wordt op het moment van schrijven in Zutphen gebouwd en is al bijna klaar. Ik ga die ontwikkeling zeker in de gaten houden, want de gerookte makreel die we van Het Olde Ambaecht mee hebben genomen was om je vingers bij op te eten.

Hans Ditzel voor zijn winkel 'Het Olde Ambaecht
Hans Ditzel voor zijn winkel ‘Het Olde Ambaecht

Voordat we weer met onze vis vertrokken heb ik van Hans een handleiding visroken meegekregen. Dit kan ook in mijn kogel-bbq en ik ga hier zeker mee aan de slag. Mijn ervaringen zal ik op m’n blog met jullie delen. (Inmiddels heb ik de handleiding van Hans op mijn blog mogen plaatsen en je vindt ‘m hier)

Ben je een keer op Terschelling, breng dan vooral een bezoek aan Het Olde Ambaecht. Geniet van wat Hans Ditzel te vertellen heeft en vergeet vooral niet een visje mee te nemen om thuis lekker op te peuzelen. Ik garandeer je, dat wordt smullen!

Het Olde Ambaecht, Tordelenweg 10, 8896 JK Hoorn Terschelling

Handtekening Bart


Copyright BartBakt

Een reactie op “Vakantie op Terschelling; Rock & Roll en ambachtelijk vis roken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.