Gevulde koeken, vol smakelijke kwaliteit! (maar dan alleen als je ze zelf maakt hè)

Gevulde koeken

Wie heeft dat nou nog nooit gedaan, even bij een tankstation of een koffiestandje een gevulde koek kopen voor de snelle lekkere trek. Ik in ieder geval wel! Ik ben namelijk verzot op amandelspijs en alles waar dat in zit vind ik bijna onweerstaanbaar. Maar wist je dat er in die koeken van het station e.d. over het algemeen helemaal geen amandelspijs zit?

Om de productieprijs aan de lage kant te houden wordt in veel goedkopere producten zoals de gevulde koeken, kano’s, boterletters en banketstaven, met name bij de fabrieksbakkers, de amandelspijs vervangen door banketbakkersspijs.

Goedkope imitatie

Gevulde koek in pakje
Geloof niet alles wat je leest

Zoals de naam al verraad bestaat amandelspijs voor de helft uit amandelen en de andere helft uit suiker, aangevuld met citroenrasp, ei(geel) en eventueel nog andere smaakmakers. Bij banketbakkersspijs worden de dure amandelen vervangen door gemalen abrikozenpitten en witte bonen. Omdat dit geheel nogal plakkerig en minder vast wordt, worden er ook nog peulvruchten aan toegevoegd om het spul enigszins handelbaar te maken. Daarnaast wordt dan ook nog margarine gebruikt bij de bereiding van het boterdeeg.

Je kunt je voorstellen dat dit gebruik van goedkopere ingrediënten sterk ten koste gaat van de smaak. Nou maakt dat voor die snelle goedkope hap meestal niet zoveel uit. Maar als je die ervaring als maatstaf voor de echte gevulde koek neemt kom je toch behoorlijk bedrogen uit.

Kwaliteit smaakt beter!

Een echte gevulde koek bestaat uit een mooi boterdeeg van roomboter, gevuld met echte(!) amandelspijs, bestreken met ei en gedecoreerd met die ene overbekende amandel. Die laatste moet dan ook echt een hele amandel zijn en geen halve zoals bij de goedkopere versie.

Heb je eenmaal de echte gevulde koek geproefd, dan ben je verkocht en haal je voortaan je neus op voor die snelle en eigenlijk te dure ‘wannabe-koeken‘. Je bent dus gewaarschuwd! Smiley

Vul ze zelf

Nou kun je natuurlijk naar een echte bakker gaan en een ambachtelijk gemaakte gevulde koek gaan halen. Zou ik zeker een keer doen als je onderweg bent en de keus hebt. Aan de andere kant kun je ze ook makkelijk zelf maken. Ja, je leest het goed, het is echt niet zo moeilijk als je misschien denk. Met het onderstaande recept heb je namelijk in een handomdraai 12 verse warme gevulde koeken op tafel staan.

En met zoveel lekkers zal je omgeving je dus waarschijnlijk ook zeer dankbaar zijn. Probeer de echte gevulde koek vooral een keer uit, neem afscheid van de goedkope imitaties en geniet van helemaal zelfgemaakte kwaliteit waar je trots op kan zijn!

Greetz!

Handtekening Bart


Gevulde koeken

Ingrediënten voor 12 koeken

Amandelspijs

  • 200 gram amandelmeel (kijk onderaan het recept hoe je zelf amandelmeel maakt)
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1½ losgeklopt ei (bewaar ½ ei voor het afstrijken)
  • Mespunt zout
  • 1 theelp. citroenrasp

Boterdeeg

  • 400 gram tarwebloem (bij voorkeur Zeeuwse bloem, maar gewone patentbloem kan ook)
  • ¾ theelp. zout
  • 220 gram witte basterdsuiker
  • 300 gram koude roomboter, in blokjes
  • 1 ei

Decoratie

  • 12 hele gepelde amandelen (kijk onderaan het recept hoe je amandelen kan pellen)
  • ½ losgeklopt ei

Verder nodig:

  • Bakplaat bekleed met bakpapier
  • Ronde deeguitsteker ø10 cm (eventueel gekarteld)
  • 2 kwastje voor bevochtigen en voor afstrijken
  • Deegroller
  • Extra bloem om werkblad te bestuiven
  • Keukenmachine met plat mengstuk of handmixer met deeghaken (optioneel)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C (boven-/onderwarmte)

Amandelspijs: Meng het amandelmeel, suiker, ei, zout en citroenrasp tot een stevige egale massa. Verpak de amandelspijs in plasticfolie en bewaar het in de koelkast tot je het weer nodig hebt.

Boterdeeg: Doe de bloem, het zout, de suiker in een kom en meng het geheel door elkaar. Kneed er vervolgens de koude boter door totdat je een stevige massa hebt. Voeg dan het losgeklopte ei toe en kneed het tot een soepel deeg.

Kneden kan met een keukenmachine, een handmixer met deeghaken of gewoon met de hand.

Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast om op te stijven.

Koeken vormen: Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en leg één helft nog even terug in de koelkast.

Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap van zo’n 3 mm dik. Steek met een ronde deeguitsteker (ø 10cm) 12 cirkels uit de deeglap.

Geen deeguitsteker? Geen probleem! Gebruik een kommetje, glas, kopje of elk ander stevig stuk servies met de juiste diameter.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de deegcirkels op het bakpapier met minimaal 3 cm tussenruimte.

Verdeel nu het amandelspijs in 12 gelijke delen van ± 40 gram. Rol er tussen je handen balletjes van.

Neem een stuk plasticfolie van ongeveer 30 x 15 cm en leg een spijsballetje op de linkerhelft van het folie. Vouw de rechterhelft van het folie over het spijsballetje zodat het nu tussen 2 laagjes folie ligt. Druk met je handpalm via het folie het spijsballetje plat tot een rondje van ongeveer 7 cm doorsnede. Trek nu voorzichtig het bovenste folie van het spijs en vervolgens het spijsrondje van het onderste folie. Leg het spijsrondje midden op een deegcirkel (laat een rand van ± 1 cm vrij). Herhaal bovenstaande met de overige 11 spijsballetjes.

Neem nu de andere helft van het deeg uit de koelkast, bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een plak van zo’n 3 mm dik. Steek 12 cirkels van 10 cm doorsnede uit de deeglap.

Bevochtig met een kwastje met water de vrijgelaten rand van de onderste deegcirkels op de bakplaat. Leg er vervolgens de 12 net uitgestoken deegcirkels midden bovenop. Druk de randen goed, maar niet te hard aan. De rand moet namelijk niet te dun worden.

Bestrijk de bovenkant van de koeken met het ½ losgeklopte ei. Druk midden in de bovenkant van elke koek één hele amandel en bestrijk deze ook met losgeklopt ei.

Bakken: Bak de gevulde koeken in het midden van de voorverwarmde oven in 25 à 30 minuten gaar en goudbruin.

Haal de gevulde koeken uit de oven. Schep ze met een spatel van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.


Tips

Je kunt gevulde koeken uiteraard afgekoeld eten. Maar net uit de oven en nog warm zijn ze toch echt het allerlekkerst!

Ronde koeken: Om echt mooie ronde en egaal gekleurde gevulde koeken te maken, kun je de koeken direct na het uit de oven halen nogmaals uitsteken. Eventueel met een iets kleinere (gekartelde) deeguitsteker (ø 9 cm).

Amandelmeel maken: Amandelmeel is niet goedkoop. Gelukkig kun je het eenvoudig zelf maken. Neem gepelde, ongezouten amandelen en weeg de hoeveelheid af die je aan amandelmeel nodig hebt. Maal ze nu met behulp van een blender, keukenmachine of staafmixer tot amandelmeel. Maal wel met tussenpozen, anders verhit je het vet in de amandelen teveel en kan dat verbranden, wat de smaak van amandelspijs niet ten goede komt.

Amandelen pellen: Gepelde amandelen kosten beduidend meer dan de ongepelde variant. Gelukkig kun je amandelen makkelijk zelf pellen. Het enige wat je nodig hebt is een zak ongepelde, ongezouten amandelen, een pannetje water, een zeef en wat tijd. Breng ruim water in een pannetje aan de kook. Blancheer vervolgens de amandelen in het kokende water totdat ze boven komen drijven (ongeveer een halve tot een hele minuut). Giet de amandelen af in een zeef en laat ze direct schrikken onder de koude kraan of in een kom met koud water. Het velletje van de amandelen zit nu los en laat zich er heel makkelijk afpellen. Bijvoorbeeld door de puntige kant van de amandel tussen je duim en wijsvinger te houden en licht te knijpen (pas op voor wegschietende amandelen! Knipoog). Droog de amandelen tussen twee stukken keukenpapier.


cropped-header-3.png

2 reacties op ‘Gevulde koeken, vol smakelijke kwaliteit! (maar dan alleen als je ze zelf maakt hè)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.