De Genneper watermolen, meel kopen in authentieke sfeer

Genneper Watermolen Rad

Onder de rook van de High Tech Campus Eindhoven aan de Genneperweg in het stadsdeel Gestel en verscholen achter de begroeiing langs rivier de Dommel, ligt een echt authentieke watermolen. De Genneper watermolen dateert van vóór 1249 en is ooit gebouwd als een combinatie van een korenmolen en een oliemolen.

Bernard van Stekelenburg is al 31 jaar de uitvoerend molenaar en presenteert zich als een joviale en gedreven man die vol enthousiasme over zijn vak en de molen vertelt. Over zijn deskundigheid op het gebied van zijn producten en het bakken van brood valt niet te twijfelen. Op zo’n beetje elke (brood)bakvraag heeft hij wel een passend antwoord.

Ik kom zelf al geruime tijd bij de Genneper watermolen voor mijn meel, gist en allerlei andere benodigdheden voor mijn baksels. De reden daarvoor is eigenlijk best wel simpel, de molen ligt namelijk vlak bij mij in de buurt, het meel is van goede kwaliteit en de prijzen zijn met recht schappelijk te noemen. Maar wat deze molen echt speciaal maakt, en er dus voor zorgt dat ik er hier graag even over schrijf, is de authentieke sfeer!

Genneper Watermolen

Als je de Genneper watermolen binnenstapt, ga je zo’n beetje 1 á 2 eeuwen terug in de tijd. De krakende houten vloer, dikke, uit de 13e eeuw(!) stammende balken boven je hoofd en honderden kleine en grote zakken meel op stapels op de grond en in rekken. Overal staat, ligt of hangt wel iets wat op de één of andere manier met meel en/of de molen te maken heeft. De winkelruimte heeft zo wel iets weg van een museum over ‘Broodbakken door de eeuwen heen‘. Je raakt de eerste tijd ook niet uitgekeken. Sterker nog, ik kom er regelmatig en steeds neem ik weer even de tijd om rond te kijken en zie bijna elke keer wel weer iets nieuws.

Bernard vertelt dat hij het belangrijk vindt om de molen en het interieur zo origineel mogelijk te houden. Enerzijds ziet hij het als zijn taak/verantwoordelijkheid om de geschiedenis van de Genneper watermolen intact te houden, om zo een stuk lokale geschiedenis over te kunnen dragen aan de volgende generatie. Anderzijds wil hij de herkenbaarheid van de molen en de originele winkel in stand houden.

Inspiratie voor Vincent van Gogh

Ook aan de buitenkant heeft de molen een karakteristieke en sfeervolle uitstraling. Helemaal opgetrokken uit geteerd hout (m.u.v. het dak) en met natuurlijk het grote schoepenrad aan de zijkant in de Dommel vormt de molen een mooi plaatje midden in de Genneper Parken! Niet vreemd dus dat Vincent van Gogh de molen in zijn tijd welgeteld vier keer schilderde.

Naast de hele entourage van de molen dragen ook Bernard, zijn vrouw Märy, de vaste werkneemsters Kelly en Birgül en Bor de hond bij aan de sfeer. Je voelt je welkom en als je vragen hebt kan je die gewoon stellen. Het is ook erg prettig te merken dat men verstand van zaken heeft en je dus een goed onderbouwd antwoord krijgt op je (bak)vragen.

Tegenwoordig wordt er van tijd tot tijd nog meel gemalen in de Genneper watermolen. Je kunt dus stellen dat de molen formeel nog in bedrijf is. Maar, zo geeft Bernard aan, het is qua bedrijfsvoering niet lucratief om dit vaak te doen aangezien hij dan teveel voorraad zou krijgen. Daarom draait de Genneper watermolen minimaal 2 keer per week, maar is dat over het algemeen ‘voor de prins‘. Wat zeker niet minder indrukwekkend is om te zien. Je kunt je voorstellen dat het erg leuk is om je meel te komen halen terwijl je naast en onder de grote draaiende molen-tandwielen staat.

Het einde van de Genneper watermolen?

Als je aan een echte Eindhovenaar vraagt of hij/zij de Genneper Watermolen kent krijg je 9 van de 10 keer een bevestigend antwoord. Is het niet omdat men er bakbenodigdheden of diervoeder haalt, dan is het wel vanwege de prachtige omgeving waar je mooie wandelingen kan maken. De Genneper watermolen ligt namelijk in het gebied wat vroeger ‘Groen Gennep‘ heette en bestond uit landbouwgebied. Momenteel staat het gebied bekent als ‘Genneper Parken‘ en wordt het door de gemeente zo origineel mogelijk in stand gehouden. Ook hier ziet molenaar Bernard een rol weggelegd voor zijn molen. Al met al kan de Genneper watermolen dan ook zeker als een icoon van Eindhoven beschouwd worden.

Jammer dus om te horen dat de gemeente Eindhoven momenteel plannen zou hebben om met de huidige functie van de Genneper watermolen te stoppen zodat er in het naastgelegen pand een horecagelegenheid kan worden gevestigd. Ik moet zeggen dat dat mij zowel als Eindhovenaar en als bakker aan het hart gaat. Momenteel loopt er een procedure met als doel sluiting van de molen te voorkomen. Laten we hopen op een positieve uitkomst en dat we nog lang van de Genneper watermolen en haar huidige bezetting kunnen genieten.

Emmermeel

Nu heb ik in ieder geval, na een goed gesprek met Bernard, een zak Emmer-meel aangeschaft. Dit was namelijk net nieuw in het assortiment van de Genneper watermolen. Emmer is de voorloper van Spelt en daarmee (naast Eenkoorn) de oudste bekende graansoort. Het zal even uitzoeken worden op welke manier ik daar een mooi brood van ga maken, maar ik zal daar zeker nog een stukje over schrijven.

Bezoek de Genneper watermolen

Ben je nou een keer in de buurt van Eindhoven en heb je even tijd? Breng dan vooral een bezoekje aan de Genneper watermolen. Is het niet om een goed meel aan te schaffen, ga dan om de sfeer van de molen te ervaren, je in vroegere tijden te wanen en je te vergapen aan alle mooie zaken die de molen te bieden heeft.

Ik ga er in ieder geval binnenkort weer naar toe en weet nu al dat ik met heel wat mooie ingrediënten voor m’n broden thuis ga komen. Zin in !  Thumbs Up

Groet, Bart!

De Genneper watermolen, Genneperweg 143, 5644 RS, Eindhoven, 040-2571772


Tips

  • Ga bij een bezoek aan de Genneper Watermolen ook eens wandelen of fietsen in de omgeving van de Genneper Parken. Zeker de moeite waard!

Stadswandeling door hartje Eindhoven (wandelroute)

Eindhovense Watermolens (fietsroute)

Rondje Genneper Parken via Mie Pils (wandelroute)

  • Lukt een bezoek aan Eindhoven niet en wil je toch een meel van de Genneper Watermolen aanschaffen? De Boxtelse Watermolen verkoopt dezelfde producten (Molenstraat 116, 5281 JS Boxtel).
  • De Genneper Watermolen is bezig met het opzetten van een webwinkel: www.zelfbroodbakken.nl. Hou de site in de gaten want hij komt medio september/oktober 2017 online!

cropped-header-3.png

De inhoud van dit schrijven betreft de persoonlijke ervaring en mening van de schrijver. Er heeft geen vergoeding/compensatie plaatsgevonden voor het schrijven van dit artikel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.