Scones, Schotse lekkernij

Scone met rozijnen

Scones, die lekkere kleine, licht zoete Engelse bolletjes die we kennen van de High Tea. De scone houdt door de smaak en dichte structuur een beetje het midden tussen een cakeje en een wit broodje. Maar wist je dat de scone in Schotland is begonnen als een groot rond plat brood wat in een pan werd gebakken?

Schotse Bannock
Schotse Bannock, de voorloper van de scone.

Dit weekend werden we spontaan door onze vrienden (jawel, dezelfde als van de Ciabatta-Focaccia Smiley) uitgenodigd voor een lunch en diner. Ze waren net terug van hun vakantie in zuid-Engeland en vertelden natuurlijk vol enthousiasme over wat ze daar allemaal hadden beleefd.

Vooral vriend Paul was sterk onder de indruk geraakt van de immense hoeveelheid scones die daar verkrijgbaar bleken te zijn. Met een twinkel in zijn ogen vertelde hij onomwonden hoe hij er tijdens de verschillende ontbijt- en lunchmomenten eigenlijk veel te veel naar binnen wist te werken. Maar al snel werd duidelijk dat hij, eenmaal teruggekeerd in Nederland, die momenten (en dus vooral de scones!) eigenlijk wel mistte.

Als goede en zorgzame vriend zag ik hier natuurlijk een taak voor mij weggelegd en beloofde ik hem en zijn vrouw een stukje op mijn blog te zetten over scones, inclusief het recept.

Maar eerst een stukje geschiedenis

Scones zijn van origine vooral populair in het Verenigd Koninkrijk. Het broodje heeft echter de laatste decennia over de rest van de wereld ook veel aan populariteit gewonnen. Zo wordt de scone ook in ruime mate genuttigd in Ierland, Canada en Australië. In het laatstgenoemde land zijn vooral de pompoen-scones populair.

Nederlands tintje

Over de herkomst van de naam ‘Scone‘ bestaat onduidelijkheid en men kan deze niet meer exact achterhalen. Wel is duidelijk dat men in Engeland aan het einde van de middeleeuwen al aan de scone zat. Dit blijkt uit een Schots gedicht anno 1513 waarin het broodje voor de eerste keer wordt genoemd. Echter, volgens het prestigieuze Oxford Dictionary kan het ook zijn dat ‘Scone‘ uit het Midden-Nederlands (voorloper van de moderne Nederlandse taal) komt:

“Early 16th century (originally Scots): perhaps from Middle Dutch schoon(broot) ‘fine (bread)’.”

Bron: Oxford Living Dictionaries

Variatie

In Nederland kennen we over het algemeen eigenlijk maar één soort scone, namelijk de lichtzoete witte variant. Maar er zijn meer mogelijkheden! Denk aan scones met rozijnen, een hartige variant met gekruid deeg of eentje met kaas. Mogelijkheden genoeg met de scone zou ik zo denken!

Jouw eigen High Tea

High Tea met scones

Het vervelende van de scone is dat je vaak moet wachten tot de volgende High Tea of bezoek aan Engeland om er weer van te mogen genieten, zoals Paul ook al merkte. Maar, het wachten is over! Want hieronder vind je mijn recept voor lekkere scones en kun je ze naar believen maken. Verras jezelf, je partner, vriend, vriendin, familie en/of huisgenoten het komend weekend dus eens met een eigen gemaakte High Tea (of lunch, ontbijt, tussendoortje, hapje bij de thee/koffie, et cetera).

Alvast een fijn weekend!

P.s. Onderaan het recept vind je ook makkelijke recepten voor Clotted Cream en Lemon Curd !!


Scones – recept

Ingrediënten voor 12 scones

  • 300 gram tarwebloem
  • 6 gram (2 tl) bakpoeder
  • 1 snufje zout
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram zachte boter
  • 2 eieren
  • 1 dl melk

Verder nodig

  • Bakplaat bekleed met bakpapier
  • Deegroller
  • Kommen
  • Kwastje om deeg te bestrijken
  • Extra bloem om werkblad te bestrooien
  • Keukenmixer met deeghaak of handmixer met deeghaken (optioneel)

Bereiding

Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 220 °C (hetelucht op 200 °C).

Zeef de tarwebloem, het bakpoeder, de suiker en het zout samen in een kom.

Voeg de boter in kleine blokjes toe en kneed het geheel tot een kruimig deeg.

Dit deeg kun je kneden met de hand, een keukenmixer (met deeghaak) of een handmixer met deeghaken.

Splits één ei en zet het eiwit apart. Doe de eierdooier samen met het andere ei in een kom en klop het geheel schuimig.

Roer de melk door het eimengsel, voeg dit toe aan het kruimeldeeg en kneed het geheel tot een stevig deeg.

Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het met een deegroller uit tot een plak van 2 cm dikte.

Steek met een rond uitsteekvormpje (ø 5 cm) stukjes deeg uit.

Geen uitsteekvormpje? Geen probleem! Gebruik een glas, kopje, kommetje of elk ander rond stuk servies wat je hebt met de juiste diameter.

Leg de deegrondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat er minimaal 4 cm ruimte tussen de rondjes zit.

Klop het eiwit schuimig (niet stijf opkloppen, het moet vloeibaar blijven).

Bestrijk met een kwastje de bovenkant van de deegrondjes met het schuimige eiwit.

Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de scones in 15 á 20 minuten goudbruin.


Tips

  • Scones eet je bij voorkeur warm en direct na het bakken.
  • Bij scones serveer je boter, zure room, jam van rode vruchten, marmelade, honing, vers fruit, Clotted Cream en/of Lemon Curd.
  • Maak zelf je Clotted Cream en Lemon Curd. Het is echt veel makkelijker dan het lijkt!

cropped-header-3.png

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.