Turks Brood (Pide)

Pide - Turks brood

Ik ben een fan van Turks brood! Ik vind het bij de BBQ ook echt lekkerder dan stokbrood. Ondanks het feit dat ik een erg goed recept heb voor stokbrood en dat ook graag zelf maak. Knipoog

Turks brood (of Pide) werd van oudsher bereid tijdens de ramadan en gebakken in een steen- of kleioven. Tegenwoordig kun je Turks brood zo’n beetje overal kopen. Zo ligt het zelfs als afbakbrood bij de supermarkt in het schap.

Turks brood is ook ontzettend veelzijdig. Zo gebruiken wij het onder andere bij de kaasfondue. Maar het misstaat ook zeker niet bij een lunch, gewoon met wat beleg ertussen. Je kunt een Turks brood open snijden en vullen met wat je maar lekker vindt, van chili tot shoarma en van gekruid rundvlees tot falafel.

Of beleg een Turks brood met spinazie, ui, gekruid gehakt, feta en mozzarella en grill ‘m in de oven. Om je vingers bij op te eten!

Cultureel erfgoed

Ik dacht altijd dat het maken van een Turks brood moeilijk was, omdat het een goed bewaard cultureel-erfgoed-geheim of zoiets zou zijn. Niets is echter minder waar en het blijkt zelfs een erg basic recept. Ik heb een paar jaar geleden eens ‘de stoute schoenen aangetrokken‘ en aan de eigenaar van een Turks winkeltje bij ons in de buurt gevraagd of hij me wilde vertellen hoe ik een Turks brood moest maken. De man bleek erg enthousiast en hij heeft me in een paar minuten het één en ander uitgelegd. Ik ben vervolgens gaan experimenteren en sindsdien heb ik het Turks brood met enige regelmaat gebakken. Het recept en de werkwijze zijn in de loop der tijd wat aangescherpt, maar de basis staat nog steeds.

Zelf bakken

Zoals gezegd is het niet heel moeilijk om zelf een Turks brood te bakken. Al moet ik wel zeggen dat het leren ervan bij mij ook met vallen en opstaan is gegaan, zoals je op de onderstaande foto’s kan zien. Maar hé, al doende leert men, toch? Smiley

Turks brood deeg gevormd
Gevormd deeg voor een Turks brood.
Turks brood bakken op een te kleine steen
Hier kom ik erachter dat mijn pizzasteen voor een heel Turks brood toch echt te klein is.
Turks Brood gebakken
Maar zelfs dan is ie toch nog redelijk goed uit de oven gekomen.

Bij de volgende BBQ je eigen gebakken Turks brood!

Ik heb het door mij aangepaste recept hieronder neergezet. Ga er lekker mee aan de slag en geniet deze zomer van je eigen gebakken Turks brood!

Afiyet olsun!  Turkse vlag


Pide (Turks Brood) – recept

Ingrediënten (1 groot brood of 2 medium broden)

Deeg

  • 600 gram bloem
  • 12 gram droge gist
  • 12 gram zout
  • 400 gram water

Decoratie

  • sesamzaad
  • çörek otu (= nigellazaad) (optioneel)
  • geklopte eidooier (optioneel)

Verder nog nodig

  • braadslede
  • pizzasteen
  • pizzaschep of schietplankje belegd met bakpapier
  • bakplaat belegd met bakpapier (optioneel)
  • standmixer met deeghaak of deegkneder (optioneel)

Bereiding

Kneden

Kneed alle ingrediënten voor het deeg met een standmixer/deegkneder door elkaar tot een soepel deeg is ontstaan.

Kneden met de hand kan uiteraard ook. Roer daarvoor de ingrediënten in een kom door elkaar, stort het geheel op het werkblad en kneed tot een soepel deeg.

Kneedtijd met een standmixer of deegkneder ± 10 minuten. Kneedtijd met de hand ± 15 á 20 minuten.

Om te controleren of je deeg voldoende is gekneed doe je het volgende: Pak een stukje deeg ter grootte van een golfbal. Houdt het met beide handen vast tussen je duim en wijs-/middelvinger. Knijp het deegballetje nu rustig steeds platter terwijl je het ronddraait. Je maakt er dan een soort dun deeglapje van. Doe dit totdat je van het stukje deeg (rustig!) een doorschijnend vlies kan trekken wat niet meteen scheurt (tip: houdt het tegen het licht). Als je een mooi vlies kan trekken is je deeg voldoende gekneed. Scheurt het vlies snel, kneed het deeg dan nog zo’n 2 minuten door en probeer het nogmaals.

1e Rijs

Olie een kunststof kom licht in met een neutrale olie.

Bol het deeg losjes op en leg deze in de ingeoliede kom. Draai de deegbol even om zodat alle kanten met een laagje olie zijn bedekt.

Dek de kom af met ingeolied plasticfolie of een douchemuts en laat het deeg 30 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Vormen stap 1

Stort het deeg op een licht ingeolied werkblad en druk met je vingers een beetje lucht uit het deeg.

Als je twee medium broden maakt deel dan nu het gerezen deeg in twee gelijke stukken.

Leg de bol deeg voor je op het werkblad. Rol deze nu rustig met twee handen uit zodat het deeg wat langer wordt.

2e Rijs

Leg het deeg op een vlakke ondergrond (bijvoorbeeld het ingeoliede werkblad) en dek het af met ingeolied plasticfolie. Laat het nogmaals 30 minuten rijzen.

Vormen stap 2

Leg het deeg op een pizzaschep die is bedekt met bakpapier en maak het met natte handen plat (‘ontgassen‘).

Vorm het deeg met je handen tot een cirkel of een ovaal.

Maak met je vingers een paar centimeter langs de rand van het deeg een ´binnenring´. Druk daarna met je vingers een patroon van rechte lijnen en diagonalen binnen de binnenring zodat een patroon van ruitjes ontstaat. Druk hierbij met je vingers diep in het deeg tot op het werkblad. Dit zorgt ervoor dat het patroon tijdens de narijs niet verdwijnt.

Strooi sesamzaadjes als garnering over de natte bovenkant van het deeg.

Heb je geen pizzasteen? Geen probleem! Je kunt de pide ook op een bakplaat bakken. Leg in dat geval het deeg voor 2e stap van het vormen meteen op een bakplaat die is bedekt met bakpapier. 

Narijs

Dek het deeg af met ingeolied plasticfolie en laat het 60 minuten rijzen.

Leg een pizzasteen in het midden van de oven en een lege braadslede onderin. Verwarm de oven tijdens de narijs voor op 220 °C (boven-/onderwarmte).

Als je het Turks brood op de bakplaat bakt zet je tijdens het voorverwarmen alleen de braadslede onderin de oven.

Bakken

Giet ±1,5 dl kokend water in de braadslede.

Schuif het deeg met bakpapier en al van de pizzaschep op de pizzasteen (of schuif de bakplaat met het deeg in het midden van de oven) en sluit de ovendeur.

Haal na 15 minuten de braadslede uit de oven (kijk uit voor het hete water!) en trek het bakpapier onder het brood uit.

Bak je het Turks brood op de bakplaat? Laat dan het bakpapier onder het brood liggen en haal alleen de braadslede uit de oven.

Als het Turks brood te snel donker wordt, verlaag dan de oventemperatuur naar 200 °C.

Bak het brood in nog ±10 minuten mooi bruin.


Tips

Vermeng een beetje bloem en water in een kommetje, en giet hier een beetje kokend water overheen en laat het een beetje afkoelen. Doop je vingers in dit papje voordat je het patroon in het deeg gaat drukken. Zo werkt het makkelijker én krijg je een mooi glanzend Turks brood.

Als alternatief kan je, na het vormen van het deeg en voor de narijs, de bovenkant van het deeg met eigeel bestrijken en overdadig worden bestrooid met sesamzaadjes en çörek otu (nigellazaad). Dan wordt het een ramadan-pide.


cropped-cropped-header-3.png

Een reactie op “Turks Brood (Pide)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.