Slof met advocaat, Zwitserse room en chocolade

Slof Advocaat

Ik heb al eens eerder geschreven over het effect wat foto’s van mooie koeken en taarten op mij kunnen hebben. Die zien er dan zo goed uit dat ik ze wel moet maken! Datzelfde had ik dus ook met een aflevering van ‘Heel Holland Bakt’. Om specifiek te zijn, de aflevering van het laatste seizoen waarin Annemarie haar Slof Advocaat presenteerde. Heel mooi!

Ik heb het recept opgezocht en ben ‘m gaan maken. Al doende heb ik het recept op verschillende punten naar eigen inzicht aangepast. En lekker dat die was!! Dat smaakte zeker naar meer!

Prima onderwerp dus om hier op m’n blog te zetten en jullie de kans te geven met me mee te genieten van dit hoogstandje op taartgebied.

Een grote Kano

Wat ik er zo goed aan vind is dat het een soort oud-Hollands gebak is. In mijn beleving zie je sloffen tegenwoordig niet meer in de winkels liggen. Terwijl het toch een ontzettend lekker gebak is. Het heeft zowel qua vorm als smaak wat weg van een uit de kluiten gewassen kano. Of noem ik nou iets wat tegenwoordig ook niemand meer kent? Smiley

Kano's
Kano’s

Flexibel taartje

Met een slof kun je trouwens alle kanten op. Je maakt de bodem en belegt die met een topping naar je eigen keuze/creativiteit. Origineel werden sloffen belegd met allerlei fruit en slagroom. Maar zoals je bij dit recept ziet kun je het zo uitgebreid of ingewikkeld maken als je zelf wilt.

Denk bijvoorbeeld eens aan de vulling van de amandel-appeltaart van Cecile (van desmaakvancecile.com). Dat moet toch ook geweldig zijn op een slofbodem met frangipane. Of deze ingemaakte appeltaartvulling dan! Bedacht door Hazel (van cookiecottage.nl). Het water loopt me al in de mond!

Enfin, mogelijkheden genoeg. Ik zou zeggen ga lekker aan de slag en maak deze overheerlijke en indrukwekkende ‘Slof Advocaat met Zwitserse room en chocolade’!

Of wees creatief en bedek de slofbodem met jouw unieke topping!

Laat je me horen waar jouw creativiteit toe heeft geleid? Leuk!

Have fun!


Slof met advocaat, Zwitserse room en chocolade – recept

Ingrediënten

Voor de sloffenbodem

Deeg

  • 180 gram roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 2 gram zout
  • 1 eidooier
  • 250 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • ½ theelepel anijszaadpoeder

Frangipane (spijsroom)

  • 80 gram amandelmeel (voor de amandelspijs)
  • 80 gram kristalsuiker (voor de amandelspijs)
  • ½ ei (voor de amandelspijs)
  • 10 gram citroenrasp
  • 37 gram roomboter
  • 1 ei

Voor de banketbakkersroom

  • ½ vanillestokje
  • 250 ml volle melk
  • 1 eidooier
  • 50 gram suiker
  • 23 gram maïzena
  • ½ theelepel vanille-extract

(Of gebruik 300 gram kant-en-klare banketbakkersroom)

Voor de Zwitserse room met advocaat

  • 2 blaadjes gelatine
  • 100 gram slagroom
  • 20 gram kristalsuiker
  • 90 gram advocaat

Voor de garnering

  • 300 gram slagroom
  • 60 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram pure chocolade
  • advocaat

Verder nodig

  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • slofring (of de rand van een springvorm)
  • boter om de vorm mee in te vetten
  • spuitzak met 8 mm of 10 mm spuitmond
Slofring
Verstelbare slofring

Bereiding

Slofbodem

  1. Meng de boter met de suiker, eidooier, anijszaadpoeder en zout met een mixer.
  2. Zeef de bloem met het bakpoeder en kneed dit voorzichtig door het botermengsel.
  3. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal één uur rusten in de koelkast
  4. Verwarm de oven voor op 175°C (boven-/onderwarmte).
  5. Vet de sloffenring (of springvorm-rand) lichtjes in en zet deze op de met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Leg het slofdeeg in de vorm en druk het met je vingers plat totdat het hele oppervlak van de vorm bedekt is. Probeer het deeg overal ongeveer even dik te maken.
  7. Maak amandelspijs door het amandelmeel, de kristalsuiker en het halve ei tot een egale massa te mengen.
  8. Meng de amandelspijs, de citroenrasp en roomboter door elkaar. Voeg het ei toe en mix het geheel tot een glad egaal mengsel.
  9. Doe het spijsmengsel (frangipane) in een spuitzak met glad spuitmondje en verdeel het daarmee egaal over de sloffenbodem. Laat ongeveer 1 cm vanaf de rand vrij.
  10. Bak de sloffenbodem in 25 á 30 minuten in de voorverwarmde oven. De slofbodem is klaar wanneer hij gerezen en goudbruin is.
  11. Haal de slofring na het bakken direct van de slof en laat de slofbodem even afkoelen op een rooster.
  12. Zet de slof vervolgens in de koelkast om op te stijven.

Eventueel kun je de frangipane ook met een lepel over de sloffenbodem verdelen, zolang er maar een rand van 1 cm aan de buitenkant wordt vrijgehouden.

Banketbakkersroom

  1. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit.
  2. Doe 225 ml van de melk samen met het vanillemerg in een pannetje en breng het net tegen de kook aan.
  3. Klop in een kom de eidooiers, suiker, maïzena en de overige 25 ml melk tot een glad papje.
  4. Giet een klein scheutje hete melk bij het eidooiermengsel en roer dit snel door. Schenk het eidooiermengsel vervolgens bij de hete melk in de pan en breng dit langzaam aan de kook terwijl je het mengsel voortdurend met een garde blijft kloppen.
  5. Wanneer het mengsel dikker wordt, voeg je het vanille-extract toe en roer je dit er met de garde doorheen.
  6. Giet de warme banketbakkersroom in een kom en dek het af met plasticfolie.
  7. Laat de banketbakkersroom in de koelkast verder afkoelen.

Zorg ervoor dat je bij het afdekken van de banketbakkersroom het folie direct op de room legt en er dus geen lucht tussen zit. Zo voorkom je dat er een vel op de room ontstaat.

Als je nou wat sneller klaar wilt zijn met de slof kun je natuurlijk ook kant-en-klare banketbakkersroom gebruiken. Is ook best wel lekker! Je hebt voor dit recept dan 300 gram nodig.

Zwitserse room met advocaat

  1. Laat de gelatineblaadjes ±10 minuten weken in koud water.
  2. Weeg 300 gram van de koude banketbakkersroom af.
  3. Klop de slagroom met de suiker stijf.
  4. Klop vervolgens de advocaat door de slagroom.
  5. Knijp het overtollige water uit de gelatineblaadjes en los deze met het aanhangende water op in een pannetje op laag vuur.
  6. Klop de banketbakkersroom even los en meng er de vloeibare gelatine door.
  7. Meng de banketbakkersroom met gelatine vervolgens door de stijfgeklopte slagroom en zet het geheel in de koelkast om op te stijven.

Garnering

  1. Klop de slagroom met de suiker stijf.
  2. Schep de Zwitserse room in een spuitzak.
  3. Maak 2 cornetjes van bakpapier (hoe je dat kan doen zie je in het filmpje onderaan dit recept).
  4. Spuit de slagroom en de Zwitserse room op de sloffenbodem.
  5. Doe advocaat in een bakpapier-cornetje en decoreer de slof hiermee.
  6. Smelt de chocolade ‘au bain-marie’.
  7. Doe de gesmolten chocolade in een bakpapier-cornetje en decoreer de slof hiermee.

cropped-cropped-header-3.png


Gebaseerd op het recept ‘Slof Advocaat’ van Annemarie van ‘Heel Holland Bakt’

2 reacties op ‘Slof met advocaat, Zwitserse room en chocolade

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.