Pikkupullat, zoete Finse broodjes

Via Facebook kwam ik deze Pikkupullat tegen. Het zijn kleine zoete broodjes uit Finland die daar voornamelijk worden gezien als een dessert. Nu gaan wij graag met ons oude vertrouwde camperbusje op vakantie naar Scandinavië en hebben we ons ook wel een beetje gehecht aan de cultuur die daar heerst. Ruimte, rust en heel veel natuur. Heerlijk!

Nou zijn Scandinaviërs ook echte zoetekauwen. De ‘fika‘ (= zoetigheid bij de koffie) uit Zweden wordt langzamerhand ook buiten de landsgrenzen qua term steeds bekender. Want wie heeft er nou nog nooit kennisgemaakt met de taartjes bij de IKEA?

Het recept van de Finse overheid

Toen ik de Pikkupullat zag, kon voor mij het maken ervan natuurlijk niet uitblijven. Ik ben op zoek gegaan naar het recept, wat ik tot mijn verrassing vond op de overheidssite van Finland! Dan zijn ze d’r in ieder geval wel trots op denk ik zo.

Aangepast

Nou viel het me op dat het recept qua techniek wel een beetje te wensen overliet. Ik ben dus zo eigenwijs geweest om het her en der aan te passen. Zo heb ik de fase van het vormen wat uitgebreid door twee momenten van opbollen toe te voegen en er een rustperiode tussen in te lassen. Ook heb ik er een tweede rijs in gezet om de kans op scheuren tijdens de ovenrijs te verkleinen.

Verder heb ik de hoeveelheid zout wat opgehoogd, want die was in het originele recept wel heel laag (0,3%).

Tot slot heb ik het recept omgezet naar de bakkersformule. Zo kun je het eventueel makkelijk naar eigen wens aanpassen.

Pikkupullat net uit de oven
Pikkupullat net uit de oven

Waan je in Finland!

Wil je de Pikkupullat nou zelf een keertje maken? Het aangepaste en vertaalde recept staat hieronder. Zet dan als je klaar bent met bakken, naar goed Scandinavisch gebruik, een kop koffie, neem er een Pikkupullat als fika bij, sluit je ogen en waan je in het prachtige Finland.Finland_Herfst

Mocht dat nou toch niet helemaal lukken, hou het dan gewoon bij het genieten van een geweldig traditioneel Fins zoet broodje. Is namelijk ook heel lekker!

Hyvää ruokahalua! Vlag Finland


Pikkupullat – recept

Ingrediënten voor 20 stuks

  • 1000 gram bloem
  • 515 gram melk (26°C)
  • 17 gram droge gist
  • 17 gram zout
  • 105 gram suiker
  • 100 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 55 gram ei (= 1 medium ei)
  • 5 gram kardemom (= 1 eetlepel)

Bakkersformule

Bakkersformule Finse zoete broodjes

Verder nodig

  • Bakplaat bekleed met bakpapier
  • Geklopt ei voor het afstrijken
  • Kleine parelsuiker (appelflappensuiker) ter decoratie
  • Plasticfolie
  • Kunststof kom of bak
  • Zonnebloemolie om kom en folie in te vetten
  • Standmixer (met plat mengstuk en deeghaak) of deegkneder (optioneel)

Bereiding

Kneden

Verwarm de melk tot 26°C.

Voeg gist, ei, suiker, zout en kardemom toe aan de melk en roer deze door.

Voeg de helft van de bloem geleidelijk toe en mix totdat een dik en glanzend mengsel is ontstaan.

Gebruik je een keukenmachine? Gebruik dan het platte mengstuk om de eerste helft van de bloem door het melkmengsel te mixen. Vervang het platte mengstuk vóór(!) het toevoegen van de rest van de bloem door de deeghaak.

Voeg nu de rest van de bloem toe en kneed dit tot een behoorlijk stevig, maar soepel egaal deeg.

Voeg de boter klontje voor klontje toe en kneed totdat het deeg loslaat van de wand van de kom.

Handmatig kneden kan uiteraard ook. Kneed dan door totdat het deeg niet meer aan je handen blijft kleven.

Controleren of je deeg voldoende is gekneed kan ook door een stukje deeg ter grote van een golfbal te nemen en dit met je vingers rustig plat te drukken. Je deeg is goed gekneed als je van het platte stukje deeg uiteindelijk rustig een doorschijnend vliesje kan trekken wat niet direct scheurt. Scheurt het vliesje nog wel, kneed dan een paar minuten door en probeer het nog een keer.

1e Rijs

Vet een plastic kom lichtjes in met olie.

Maak een bal van het deeg en leg die in de ingeoliede kom. Draai de deegbal een keer om zodat die aan alle kanten met een laagje olie is bedekt.

Dek de kom af met ingeolied plasticfolie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur rijzen tot het in omvang is verdubbeld (± 60 minuten).

Vormen

Stort het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en druk voorzichtig met je vingers wat lucht eruit (niet teveel!).

Verdeel het deeg in stukjes van 90 gram. Eventuele losse stukjes die je over hebt van het afwegen, leg je in het midden van het deegstukje en vouw je bij het opbollen in het deegbolletje.

Bol de stukjes deeg op en laat ze afgedekt ± 15 minuten rusten.

Hieronder een duidelijke instructievideo van Leo Pelzer over het opbollen van kleine broodjes.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Duw met je handpalm de deegbolletjes weer een beetje plat en bol ze vervolgens opnieuw op.

Leg de opgebolde deegstukjes op de bakplaat met bakpapier. Zorg ervoor dat ze minimaal 5 cm uit elkaar liggen.

Bestrijk de deegbolletjes met geklopt ei en bestrooi ze met de parelsuiker.

2e Rijs

Dek de broodjes af met ingeolied plasticfolie en laat ze 45 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 225 °C (boven-/onderwarmte).

Bakken

Bak de broodjes in 8 á 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven mooi bruin.

Laat de broodjes op een rooster afkoelen.


cropped-cropped-header-3.png


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.