Banoffee Pie

Banoffee Pie

Afgelopen weekend was ik met een vriend van me voor een afspraak in Amersfoort. Tussen de bedrijven door hadden we behoefte aan een kop koffie. Volledig onbekend in Amersfoort liepen we op goed geluk de Koestraat in en kwamen we bij toeval terecht op het terrasje van By Fabulous. Een nieuw trendy en modern ingericht zaakje, waar je terecht kan voor een kop koffie, lunch of een avondmaaltijd. Er werd ons gevraagd of we bij de koffie hun huisgemaakt gebak wilden proberen, waaronder Banoffee Pie! En dan ben ik dus direct om…

Zoals ik al eerder schreef zijn zoet en ik dikke vrienden. En ja, die term ‘dikke‘ is in dit kader bewust gekozen. Ik moet daar echt mee oppassen, maar ik heb helaas ook mijn zwakke momenten Smiley.

De koffie van By Fabulous was goed en de huisgemaakte Banoffee Pie was nog beter. Een mooie korst, de bodem bedekt met karamel en natuurlijk het geheel ruim belegd met banaan. Heerlijk die combi!

Het kon natuurlijk niet uitblijven en ik ben thuis zelf aan de slag gegaan. Mijn favoriete recept voor Banoffee Pie komt van het blog Uit Pauline’s Keuken. Nou is de vulling van de Banoffee Pie in zo’n beetje alle recepten behoorlijk vergelijkbaar, maar wat dit recept echt lekker maakt is de deegbodem. Geen gekruimel met, en platdrukken van koekjes of zoiets, maar gewoon een lekker zandtaartdeeg, zoals het hoort! En laat mijn pas aangeschafte Zeeuwse bloem daar nou eens bij uitstek geschikt voor zijn. Yep, Bart is blij!Banoffee Pie - close-up

Ik heb het recept hieronder neergezet. Probeer het vooral uit en verlies jezelf in de zoete, bijna vanzelfsprekend natuurlijke smaakcombinatie van Dulce de Leche, banaan, chocolade en slagroom.

Nou duurt het natuurlijk even voordat de Dulce de Leche klaar is en je de taart af kan maken. Kun je nou écht niet wachten om van jouw eigen Banoffee Pie te gaan smullen, dan kun je smokkelen en deze snelle variant gebruiken. Maar geloof me, heb geduld, maak de echte Dulce de Leche en je zult beloond worden.

IMG_20170712_202650_822_watermerkTot slot; het recept gaat uit van een vlaaivorm van 23 cm Ø. Heb je nou, net als ik, een vlaaivorm van 28 cm Ø vermenigvuldig dan de ingrediënten voor het deeg met 1,5. Succes en…

Geniet er van!


Heb je de Banoffee Pie gemaakt en geproefd? Laat je ervaring hier horen!


Banoffee Pie – recept

Ingrediënten (8 á 10 personen)

Deeg

  • 250 gram bloem (bij voorkeur Zeeuwse bloem)
  • 125 gram koude ongezouten roomboter
  • 1 ei
  • 3 el ijskoud water
  • snuf zout
  • 1 el suiker

Vulling en decoratie

  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 5 kleine of 4 grote bananen
  • 200 ml slagroom + 1 el suiker
  • 100 gram pure chocolade

Verder nodig

  • magnetron en magnetronbestendig kommetje voor het smelten van de chocolade
  • ijsklontjes
  • vlaaivorm 23 cm Ø (vorm van 28 cm Ø? Dan de deeg-ingrediënten x 1,5)
  • droge rijst, droge bonen of droge spliterwten voor het blind bakken van de taartbodem
  • Staande mixer met deeghaak (optioneel)

Bereiding

Maak eerst de Dulce de Leche. Het recept vind je hier.

Giet een beetje koud water in een kommetje en doe hier 3 á 4 ijsklontjes bij. Laat het water op die manier goed koud worden.

Voor het deeg; snijdt de koude boter in blokjes en doe deze samen met de bloem, het ei, de suiker en het zout in de kom van de staande mixer met deeghaak.

Laat het deeg rustig kneden en voeg beetje bij beetje de drie eetlepels ijskoud water toe. Het deeg is klaar als het zich tot een licht plakkerige bal gevormd heeft.

Met de hand kneden kan ook. Doe de ingrediënten dan in een kom en kneed ze rustig met je handen tot alle ingrediënten egaal zijn vermengd en zich een beetje plakkerige deegbal heeft gevormd.

Maak de deegbal een beetje plat en rol het in plasticfolie. Laat het deeg minimaal een half uur opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C (boven-/onderwarmte).

Vet de vlaaivorm in. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad.

Bekleed de vlaaivorm met het deeg en prik (bijvoorbeeld met een vork) een aantal gaatjes in de bodem van het deeg.

De taartbodem wordt blind gebakken. Dit doe je als volgt; Neem een stuk bakpapier wat minimaal de grootte van de vlaaivorm inclusief rand heeft, en maak dit goed nat onder de kraan. Wring het bakpapier uit (pas op dat je het niet scheurt) en bedek er het deeg in de vlaaivorm mee. Vul de bodem vervolgens met ongekookte rijst, droge bonen of droge spliterwten (dit is voor het gewicht zodat de bodem plat blijft tijdens het bakken). Bak de taart zo 25 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder de inhoud met het bakpapier en bak de bodem nog 10 minuten zodat hij mooi bruin wordt.

Tip: pak voorzichtig de vier punten van het bakpapier bij elkaar en til zo in één keer de vulling in z’n geheel uit de taartbodem.

Haal de bodem uit de oven en laat ‘m in de vorm afkoelen.

Verdeel alle Dulce de Leche met een spatel gelijkmatig over de taartbodem en bewaar de taartbodem bij voorkeur tot vlak voor het serveren in de koelkast.

Als je de taart te lang van tevoren al maakt zou de banaan kunnen verkleuren. Het oog wil ook wat hè.

Maak de taart af vlak voordat je ‘m serveert. Halveer de bananen en snij ze nogmaals in de lengte door.

Klop de slagroom met de suiker stijf.

Banoffee PieSmelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron. Voor deze laatste methode doe je de chocolade in een magnetronbestendig kommetje en laat je deze steeds 10 á 15 seconden op vol vermogen verwarmen. Roer tussendoor de chocolade steeds door tot alles is gesmolten en een soort warme chocoladesaus is ontstaan. Kijk wel uit dat je de chocolade niet laat verbranden.

Leg nu de plakken banaan op de karamel. Wees lekker creatief met de vormgeving.

Verdeel vervolgens slagroom over de bananen.

Tot slot besprenkel je de taart met de gesmolten chocolade. Je kunt hiervoor een ‘cornetje’ van bakpapier gebruiken. Hoe je dat moet vouwen en gebruiken zie je in deze video:

Eet smakelijk!


Bron: Blog Uit Pauline’s Keuken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.