Bart’s Luxe 4-vlecht Witbrood; het recept met foto’s

Barts Luxe 4-vlecht Witbrood

Ik ben begonnen met een blog over het bakken van brood omdat ik echt overloop van de ideeën en die graag wil delen met andere geïnteresseerden. Vol goede moed, een gezonde dosis motivatie en een ‘ik-zie-wel-wat-er-gebeurd-houding’ ben ik van start gegaan. Om vervolgens te merken dat ik in de praktijk van het bloggen tegen een aantal drempels opliep.

uitgeput cartoonMy Space

Het begint al met het creëren van je plekje op het internet. Welke provider, wat heb je eigenlijk nodig, pffffff… Ik had soms geen idee en vaak begon het me echt te duizelen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het aanvragen van een domeinnaam, de opbouw van de site, het integreren van de sociale media, et cetera.

Auteursrechten

copyright

Vervolgens kom ik erachter dat ik al die leuke, in de loop der tijd gevonden ideeën en recepten niet zomaar op mijn blog kan zetten. Tenminste niet als je het netjes wilt doen. Op foto’s en teksten rust nou eenmaal een auteursrecht. Ook als ze vrij op internet te vinden zijn. Laat staan dat moreel gezien de credits voor recepten natuurlijk toekomen aan diegene die het werk heeft gedaan. Op haar site Charlotte’s Law schrijft Charlotte Meindersma een interessant en nuttig artikel over het auteursrecht op een recept.

Samengevat; een mooi, aantrekkelijk en interessant blog maken is écht leuk om te doen, maar het is niet zomaar 1, 2, 3 voor elkaar. Zorgvuldig werken met de juiste links, bronvermeldingen maken en het onderzoeken of bijvoorbeeld een foto rechtenvrij is, is aan de orde van de dag.

Check groen

Nou kun je dit natuurlijk allemaal vermijden door eigen foto’s te gebruiken en zelf je teksten te schrijven. Want met wat van van jou is mag je in principe doen wat je wilt. Gelukkig kun je met de camera in je smartphone al een heel eind komen wat representatieve foto’s betreft. Ik heb nu al een aantal keer zeer dankbaar gebruik gemaakt van het ingebouwde focus-effect. Thumbs Up

 

Dan probeer ik het gewoon zelf

Deze week heb ik daarom m’n moed maar eens bij elkaar geschraapt en heb ik mijn eerste eigen broodrecept samengesteld. Ik wilde aan de ene kant ‘simpel’ beginnen, maar aan de andere kant wilde ik ook wat leuke technieken kunnen toepassen. En natuurlijk moest het ook iets worden wat jullie, mijn nu al trouwe lezers Smiley, thuis zelf met succes kunnen maken.

En het werd… Een luxe 4-vlecht witbrood!!

Nu denk ik dat ik in de loop der tijd al behoorlijk wat kennis heb vergaard omtrent het broodbakken. Toch was het verrassend om te merken hoe lastig het nog is om een acceptabel recept samen te stellen.

Tijdens een broodbakcursus bij Levine van Doorne heb ik de Bakkersformule leren kennen. Met die formule kun je snel zien wat de verhoudingen in een broodrecept zijn en deze eventueel aanpassen. Sandra van ‘Xandra Bakt Brood’ heeft op haar blog een mooi stuk geschreven over het gebruik en het nut van de bakkersformule. Als je er wat meer over wilt weten, loont het lezen ervan zeker de moeite!

Voor mijn recept heb ik de bakkersformule ook als uitgangspunt genomen. Ondanks het feit dat de formule een onmisbaar instrument is bij het broodbakken, kan ik nu wel zeggen dat het toch echt een hoop gepuzzel is om de verhoudingen in een nieuw recept juist te krijgen.

Vragen om de juiste verhouding

Op een hoop vragen moet namelijk een antwoord komen: wat voor een deegstructuur heb ik nodig, hoe moet de korst worden, wat voor een kruim wil ik uiteindelijk hebben, welke baktechniek wil ik gebruiken, desem, gist of een combi, welke invloed hebben de verschillende ingrediënten op elkaar en ga zo maar door…. Respect voor die mensen die er een heel boek mee kunnen vullen.

Om eerlijk te zijn, ik heb bij dit brood een klein aantal factoren uiteindelijk aan het toeval overgelaten. Mijn gebrek aan ervaring met het maken van recepten was hierbij duidelijk de begrenzende factor. En je moet toch ergens beginnen. Maar ach, dat is ook eigenlijk best wel leuk.

En dan is het moment daar

Gisteren was het recept klaar en ben ik het brood gaan proefbakken. Ik heb het recept exact gevolgd. Echt wel spannend hoor!

Hoe groot was mijn opluchting (en jawel, ook mijn vreugde Smiley) toen er na zo’n drie en een half uur een mooi bruingebakken vlechtbrood uit de oven kwam. En daarna nog een keer toen ik het na afkoelen open sneed en er precies de structuur uitkwam waar ik voor was gegaan! Ik kan wel zeggen dat ik stiekem toch een beetje trots op mezelf was.

En nu jij

Nou, dit is een recept wat ik graag op mijn blog zet. Zo hebben jullie ook de mogelijkheid om dit brood te bakken en er natuurlijk van te genieten.

En zeg nou zelf, zo’n brood staat toch prachtig op de zondagse ontbijttafel. Dus, zaterdag broodbak-dag?

Succes en veel bakplezier!


Heb je het 4-vlechtbrood gebakken? Deel het resultaat! Ik ben benieuwd.


Bart’s luxe 4-vlecht witbrood – recept (met how-to foto’s)

Ingrediënten

 • 350 gram tarwebloem
 • 160 gram melk (25 °C)
 • 5 gram droge gist
 • 5 gram zout
 • 7 gram witte basterdsuiker
 • 55 gram ei op kamertemperatuur
 • 11 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur

Verder nodig

 • Losgeklopt ei om af te strijken
 • Oven met boven-/onderwarmte
 • Bakpapier of bakmat
 • Plastic kom of afwasteil
 • Plasticfolie of douchmuts om kom af te dekken
 • Zonnebloemolie om werkplek, kom en handen mee in te smeren
 • Maanzaad of sesamzaad om te bestrooien (optioneel)
 • Standmixer of deegkneder (optioneel)

Bereiding

Verwarm de melk in een steelpannetje tot 25 °C (gebruik een keukenthermometer).

Doe alle ingrediënten in de kom van de standmixer (of deegkneder) waarop een deeghaak is gemonteerd en kneed het geheel tot een soepel deeg.

Kneden met de hand kan uiteraard ook. Roer daarvoor de ingrediënten in een kom door elkaar, stort het geheel op het werkblad en kneed tot een soepel deeg.

Kneedtijd met een standmixer of deegkneder ± 10 tot 15 minuten. Kneedtijd met de hand ± 20 minuten.

Om te controleren of je deeg voldoende is gekneed doe je het volgende: Pak een stukje deeg ter grootte van een golfbal. Houdt het met beide handen vast tussen je duim en wijs-/middelvinger. Knijp het deegballetje nu rustig steeds platter terwijl je het ronddraait. Je maakt er dan een soort dun deeglapje van. Doe dit totdat je van het stukje deeg (rustig!) een doorschijnend vlies kan trekken wat niet (meteen) scheurt (tip: houdt het tegen het licht). Als je een mooi vlies kan trekken is je deeg voldoende gekneed. Scheurt het vlies snel, kneed het deeg dan nog zo’n 2 minuten door en probeer het nogmaals.

Eerste rijs

Vet een plastic kom of afwasteil in met een beetje zonnebloemolie.

Maak een bal van het deeg en leg deze in de ingevette kom. Dek de kom af met (ingeolied) plasticfolie of een douchemuts en laat het deeg rijzen tot het ongeveer 2x in volume is toegenomen (± 60 minuten). Het deeg is voldoende gerezen als je er met een (natte) vinger een gat in kan prikken en het gat open blijft staan.

Vormen

Vet je werkblad in met een klein beetje zonnebloemolie en stort het deeg daarop uit.

Druk met je vingers rustig de lucht uit het deeg (kneed het niet opnieuw!) en verdeel het met een deegsteker in 4 gelijke stukken.

Bol de 4 stukken deeg op, dek ze af met ingeolied plasticfolie, theedoek of deegkleedje en laat 20 minuten rusten.

IMG_20170706_185108_watermerk


Instructievideo’s over opbollen van brooddeeg


Leg een deegbol omgedraaid op je werkblad en rol deze uit tot een ovaal plakje deeg. Het kan helpen om je deegroller met een klein beetje zonnebloemolie in te smeren.

 

Leg het ovaaltje deeg met de lange kant naar je toe op het werkblad en rol het van bovenaf strak op (1). Knijp de naad met je vingers over de gehele lengte goed dicht (2) en rol de deegstreng met platte handen en niet teveel druk even heen en weer om de dichtgeknepen naad plat te maken (3).

 

Leg de deegstreng afgedekt weg en herhaal de stappen voor het maken van de deegstreng met de overige 3 deegbollen.

Rol nu met je handen het deeg uit tot deegstrengen van gelijke dikte en een lengte van zo’n 30 á 35 cm.

Rol de deegstrengen in fasen uit om scheuren te voorkomen. Rol ze eerst één voor één uit tot een lengte van zo’n 20 cm. Druk hierbij niet te hard op het deeg.

Leg elke uitgerolde streng steeds afgedekt weg terwijl je met de anderen strengen bezig bent.

Rol daarna de deegstrengen weer één voor één uit tot 25 cm en ga je stap voor stap door tot de gewenste lengte is bereikt.

Vlechten

Leg de 4 deegstrengen naast elkaar op je werkblad met de uiteinden naar je toe (1). Knijp de punten van de deegstrengen aan de bovenkant goed bij elkaar en leg de strengen in een waaiervorm (2).

Vlecht het brood nu als volgt:

 1. Leg de rechtse streng over de streng die er links naast ligt (1).
 2. Leg de tweede streng van links helemaal naar rechts zodat dit de meest rechtse streng wordt (2).
 3. Leg de uiterst linkse streng over de streng rechts ernaast (3).
 4. Leg de tweede streng van rechts nu helemaal naar links zodat dit de meest linkse streng wordt (4).

Herhaal deze vier stappen totdat het hele brood gevlochten is (5). Knijp de onderste punten nu ook goed bij elkaar en vouw zowel de bovenste als de onderste punten onder het vlechtbrood en druk deze voorzichtig wat vast (6).

Tweede rijs

Leg het gevlochten brood op een ovenplaat die is bekleed met bakpapier. Bestrijk het brood met losgeklopt ei en bestrooi het eventueel met maanzaad of sesamzaad.

Dek het brood af met ingeolied plasticfolie, theedoek of deegkleed en laat het brood nu rijzen totdat het ongeveer 1,5 keer in volume is toegenomen (± 60 minuten). Het brood is voldoende gerezen als je er met een vinger een klein deukje in kan duwen wat zichtbaar blijft en langzaam terugveert.

Verwarm tijdens de tweede rijs de oven voor op 180 °C (boven-/onderwarmte).

Bakken

Schuif het brood met de ovenplaat in de oven en bak het brood in ± 35 minuten gaar en mooi bruin.

Als het brood te snel bruin wordt kun je het tussentijds afdekken met aluminiumfolie.

Haal het brood uit de oven en laat het op een rooster volledig afkoelen.

 


bartbakt.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.