Amarula Malva Pudding, een ongelooflijk lekker Zuid-Afrikaans dessert

Amarula Malva Pudding

Nu de temperaturen in Nederland tot ongekende hoogten stijgen en het buiten eten meer regel dan uitzondering lijkt te worden, mag dit recept van de Zuid-Afrikaanse Amarula Malva Pudding hier gewoon niet ontbreken. 

Ik weet nog dat we deze variatie op de Malva Pudding de eerste keer proefden. Het was in de zomer van 2016 na een geslaagde BBQ met goede vrienden. Silvia had het recept gezien in een televisieprogramma van de Zuid-Afrikaanse kok Sarah Graham. En aangezien zij Amarula al jaren beschouwd als haar favoriete likeur werd besloten dit dessert een keer te maken.

Nadat we hadden genoten van de BBQ, en onder andere deze onverslaanbaar lekkere spareribs hadden opgepeuzeld, werd het dessert opgediend. Al doorkletsend kregen we alle vier een bordje met iets wat leek op een klein stukje cake, ruim overgoten met een crèmekleurig sausje. Prima, niks mis mee, maar eerlijk gezegd op het eerste gezicht niet erg indrukwekkend. Ik wist op dat moment nog niet hoe ontzettend ik me daarin kon vergissen…

Ik weet nog dat ik als laatste aan het woord was. Tja, mensen die mij een beetje kennen zijn nu niet verbaasd. Ik praat namelijk zoals ik schrijf, veel woorden en iets minder inhoud. Vaak vermakelijk, soms wat lastig, maar bijna nooit vervelend… denk ik dan…. toch? Knipoog

De omgeving lijkt plotseling tot stilstand te zijn gekomen

Enfin, terwijl ik m’n zin nog af wil maken, merk ik dat het plotseling stil wordt om me heen. Ik voel het in eerste instantie meer dan dat ik het zintuiglijk waarneem. De omgeving lijkt plotseling tot stilstand te zijn gekomen. Alles waar we net nog vol overgave over discussieerden lijkt van het ene op het andere moment nooit enige mate van relevantie te hebben gehad. Een soort euforische spanning vult als een statische tsunami de lucht om ons heen.

Ik kijk op, met mijn nog onaangeroerde bordje Amarula Malva Pudding in mijn handen, en zie onze vrienden tegenover me zitten. Roerloos, hun lepeltje in de hand, met ogen die zich in een langzaam vloeiende beweging opensperren, gesloten lippen om een wat openstaande kaak, en een mond gevuld met Amarula Malva Pudding.

Een soort euforische spanning vult als een statische tsunami de lucht om ons heen

Met dezelfde snelheid waarmee hun ogen nu de grootte van de schotels in hun handen lijken aan te nemen, draait de blik van onze vrienden richting Silvia. Het zijn ogen die ongeloof uitstralen omdat het brein nog niet heeft kunnen verwerken wat de smaakpapillen al enige tijd uitschreeuwen. Ogen, die nu de suggestie beginnen te wekken dat er sprake is van een intense en nauwelijks in z’n geheel te bevatten smaakbeleving, kijken Silvia strak aan.

De Amarula Malva Pudding verdwijnt in de reeds ingezette richting, wat onze vrienden de kans geeft om met goed fatsoen hun mond te openen en eindelijk uiting te geven aan hun aan epische proporties grenzende ervaring van de afgelopen 3,5 seconden met de woorden: “Zooo hééé, da’s echt wel een verrekkes lekker toetje!!!“.

…in bijna perfecte harmonie

Na het aanschouwen van dit spektakel kan ik zelf natuurlijk niet snel genoeg gaan proeven van de Amarula Malva Pudding. En, ik moet onze vrienden gelijk geven; dit is één van de lekkerste desserts die ik ooit heb geproefd! De unieke smaak van de marula-vrucht, in combinatie met de zachte zoetigheid van gecondenseerde melk en de citrus in de pudding is in bijna perfecte harmonie. Dit gerechtje is zelfs zo lekker dat je je uiteindelijk niet geneert om weliswaar met zoveel mogelijk stijl en elegantie, de laatste restjes van je bord te likken.

Nu proeven? Dat kan!

Nou kan ik me voorstellen dat je na het lezen van het bovenstaande niet meer kan wachten om de Amarula Malva Pudding zelf te proeven. En dat kan! Want hieronder staat het recept! Ik heb het vertaald en de maten omgezet naar voor Nederland gebruikelijke eenheden.Panorama Zuid-Afrika

Hou je dus niet in en realiseer dit zonnige weekend nog je eigen Amarula-Malva-Pudding-Extase-Moment.

Smaaklik eet en baie pret!


Heb je zelf een recept wat ook zo lekker is dat je het wel met ons moet delen? Laat het horen! Ik ben benieuwd.


Amarula Malva Pudding – recept

Bereidingstijd:  20 – 30 minuten

Hoeveelheid: 8 kleine mokken of 1 grote pudding (± 20 x 20 cm)

Ingrediënten

Puddingbeslag

  • 125 gram bloem
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 1 ei
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1 el abrikozenjam
  • 2 tl geraspte sinaasappelschil
  • 1 el gesmolten roomboter
  • 1 tl azijn of citroensap
  • 240 ml melk

 Saus

  • ½ blik (van 397 gram) gecondenseerde melk
  • 120 ml melk
  • 120 ml crème fraîche (vetpercentage 35%)
  • 60 ml Amarula likeur (Alcoholvrij? Gebruik dan extra melk als alternatief.)
  • snuf nootmuskaat
  • geraspte schil van 1 sinaasappel

Verder nodig

  • Bakvorm van ± 20 x 20 cm of 8 ovenbestendige mokken
  • Slagroom of vanillesaus (custard) om erbij te serveren
  • Bakpapier
  • Boter om in te vetten (bij gebruik van de mokken)
  • Mengkommen
  • Aluminiumfolie
  • Steelpan

Bereiding van de pudding

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Bedek de bakvorm met bakpapier of vet de mokken in met boter

Zeef de bloem, de baking soda en het zout in een mengkom.

Mix het ei en de fijne kristalsuiker in een aparte kom tot een romig geheel. Voeg dan de abrikozenjam, de sinaasappelschil, de gesmolten boter en azijn (of citroensap) toe en mix dit door elkaar.

Giet dit mengsel bij het bloemmengsel en voeg de melk scheutje voor scheutje toe terwijl je het geheel tot een glad beslag mixt.

Giet het puddingbeslag in de met bakpapier beklede bakvorm of verdeel het over de 8 ingevette mokken.

Bedek de bakvorm/mokken met ingevet aluminiumfolie en bak de cake in de voorverwarmde oven lichtbruin en net gaar (20 minuten voor de mokken, 30 minuten voor de cakevorm).

Laat de pudding in de vorm/mokken zitten.

Bereiding van de saus

Verwarm alle ingrediënten voor de saus samen in een steelpan (niet koken!).

Giet de warme saus direct na het bakken over de cake.

Prik met een vork gaatjes in de cake zodat de saus makkelijk in de cake kan trekken.

Serveer de Amarula Malva Pudding met slagroom of vanillesaus (of beiden!)

Tip

  • Je kan deze cake makkelijk invriezen, ontdooien en weer opwarmen.

Bron: Sarah Graham Food

4 reacties op ‘Amarula Malva Pudding, een ongelooflijk lekker Zuid-Afrikaans dessert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.