Een paar dagen Zeeland; een mooi B&B en echte Zeeuwse bloem!

Collage Brasser's Molen en Garden Guesthouse Zeeland

B&B Garden Guesthouse

Pas geleden zijn we er een paar welverdiende dagen tussenuit gegaan. Eén van onze favoriete plekken in Nederland om dan naar toe te gaan is Zeeland. De rust, ruimte en natuur geven ons altijd een welkom gevoel, een soort thuiskomen.

We vonden een leuk B&B bij het Garden Guesthouse in Oostkapelle (Walcheren). We zijn daar erg gastvrij ontvangen door de eigenaren Thea en Dirk en we verbleven in een mooi vrijstaand huisje wat van alle gemakken is voorzien.

Het Garden Guesthouse staat in een prachtige ecologische cottagetuin die duidelijk met passie is aangelegd en wordt onderhouden door de eigenaren. De tuin blijkt dan ook sinds 2008 vaker aandacht te hebben getrokken van verschillende tijdschriften, boeken en zelfs een televisieprogramma! Wanneer je hier zelf verblijft en een tijdje door de tuin wandelt (ja, zo groot is die echt!) kun je je dat ook makkelijk voorstellen.

 

Een paar keer per jaar organiseren Thea en Dirk een open tuin. Je kunt de tuin dan bezoeken en dan vertelt Thea je graag over de beplanting, architectuur en de filosofie erachter. Zeker de moeite waard!

Zeeuwse bloem

Eenmaal in Zeeland kan ik het natuurlijk niet nalaten om op zoek te gaan naar de echte Zeeuwse bloem. Maar wat is daar dan zo speciaal aan?

Het mag duidelijk zijn dat de natuur in Zeeland sterk wordt beïnvloed door de aanwezigheid van de zee. Door de hoge luchtvochtigheid en de relatief stabiele temperaturen als gevolg van het zeeklimaat verloopt de groei van gewassen langzamer. Hierdoor worden er bij granen minder eiwitten gevormd en bevatten de graankorrels meer vocht. Je spreekt dan van een zachte tarwe. Het meel wat je van deze tarwe maakt bevat zodoende minder gluten en het deeg wat je er van maakt zal daardoor een beetje zacht worden en blijven. Zeeuwse bloem is dan ook bij uitstek geschikt om koekjes en gebak van te maken.

Brasser’s Korenmolen

Nou bleek er in Oostkapelle, op loopafstand van ons B&B een werkende molen te staan, Molen d’Arke. Geweldig!  Echter, deze bleek alleen op vrijdag en zaterdag open te zijn, wat helaas net buiten onze korte vakantie viel.

Maar na wat zoekwerk blijkt er ook in Biggekerke een molen te staan die elke werkdag open is, Brasser’s Korenmolen. Wij dus in de auto en op naar Biggekerke. Wanneer we de toegangsweg indraaien blijkt de molen op dat moment zelfs te draaien. Wat een geluk!

Michel Dellebeke
Michel Dellebeke

Ook de molenknecht is aanwezig. Michel Dellebeke, blijkt een enthousiaste prater (it-takes-one-to-know-one wink-98461_1280) en hij vertelt uitgebreid over de molen en de producten die hij maakt.

Op mijn vraag wat het verschil is tussen molenmeel en fabrieksmeel, legt Michel uit dat fabrieksmeel wordt gemalen tussen een groot aantal verschillende walsen. Bij elke fase van dit fabrieksmalen worden verschillende onderdelen van de graankorrel uit het meel gezeefd, zoals bijvoorbeeld gries, kiemen en zemelen. Later worden de verschillende onderdelen (uit verschillende partijen graan) weer gemengd om het gewenste soort, maar met name de gewenste kwaliteit meel te produceren. Het gebeurt ook vaker dat bij een tegenvallende oogst, meel uit het buitenland wordt toegevoegd om de kwaliteit te kunnen garanderen. Die constante kwaliteit is dan ook direct het voordeel van fabrieksgemalen meel, zeker voor beroepsbakkers.

Het ambachtelijk gemalen meel van de molen, vertelt Michel verder, is daarentegen onderhevig aan de ‘grillen’ van de natuur. Een molen maalt op de wind en werkt daardoor dus 100% duurzaam. Daarnaast is de molenaar afhankelijk van de kwaliteit van het graan, wat natuurlijk per seizoen kan wisselen. Ook heeft de molen een bepaald toerental nodig om een goed product te kunnen produceren. De malende molenstenen produceren namelijk warmte als gevolg van de wrijving. Enerzijds moet er sprake zijn van een minimum temperatuur, wat de vorming van de gluten ten goede blijkt te komen. Aan de andere kant mag de temperatuur ook weer niet te hoog worden omdat de kwaliteit van het meel dan weer achteruit gaat.

Het blijkt dus niet makkelijk te zijn om een goed meel te malen in een windmolen. Michel moet zowel molenaar, meteoroloog, bioloog als manager zijn. Wat een vak!

Gevelsteen Brasser's molenNiet gek dus dat molenaar Brasser Michel heeft beloofd dat wanneer hij 40 jaar op de molen werkt, hij een gevelsteen in de molen krijgt. Deze komt te hangen naast de gevelsteen die in 1936 is aangebracht ter ere van het 40-jarige jubileum van de enige andere molenknecht die ooit in dienst is geweest bij Brasser’s molen. Het is alleen nog even wachten op dat moment, maar Michel is in ieder geval al aan het aftellen.

Molenmeel of fabrieksmeel?

Waarom zou je kiezen voor molenmeel? Ik wil hier niet zeggen dat fabrieksmeel beter of slechter is dan molenmeel. Naar mijn idee krijg je echter wel een puurder, natuurlijker en eerlijker meel uit een molen waar men nog zelf maalt. Ik vind dat persoonlijk wel wat hebben. Daarnaast vind ik het ook een prettig idee om producten te gebruiken die duurzaam geproduceerd zijn en last but not least, vind ik het zinvol om bij te dragen aan het in ere houden van een oud ambacht zoals het molenaarsvak.

Maar, hoe je het ook went of keert, een bezoekje aan Brasser’s Korenmolen in Biggekerke is zeker de moeite waard! Gaat het je niet om het aanschaffen van een authentiek meelproduct (of (huis)dierbenodigdheden), dan is het op z’n minst erg leuk om te ontdekken hoe men te werk gaat bij het creëren van een mooi ambachtelijk product.

Ik ben in ieder geval naar huis gegaan met 2 zakken Zeeuwse bloem! Eén tarwebloem en één volkorenbloem. Ik ga de komende tijd dus maar eens rustig nadenken over wat ik daar voor lekkers van ga maken.


Heb jij ook ervaring met het gebruik van ambachtelijk gemalen meel of heb je een recept waarin Zeeuwse bloem helemaal tot z’n recht komt? Laat het me weten!


Copyright BartBakt

3 reacties op ‘Een paar dagen Zeeland; een mooi B&B en echte Zeeuwse bloem!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.