Macarons, een klein stukje lekkere luxe

Macarons! De meeste mensen kennen die kleine, smaakvolle en luxe gevulde koekjes wel die een absolute eye-catcher zijn op elke koffie- of theetafel. De kleurrijke en schijnbaar eindeloze variatie aan macarons maakt ze voor velen onweerstaanbaar.

Ik dacht altijd dat het maken van macarons extreem moeilijk zou zijn. Jaren training door een Franse meester-patissier en dito ervaring zouden minimaal nodig zijn om een paar enigszins presentabele macarons op tafel te kunnen zetten. Gelukkig bleek dat in de praktijk wel mee te vallen.

Een tijdje terug heb ik me namelijk toch maar eens gewaagd aan het maken van macarons. En dat was verrassend leuk om te doen! Het is zoiets als cupcakes bakken. Je moet even weten wat je doet, maar dan kun je al snel iets moois op tafel zetten.

eerste macarons Bart_watermerk

Eerlijk is eerlijk, een beetje oefening bleek wel nodig. Mijn eerste macarons waren lekker, maar het uiterlijk liet te wensen over. Het leren by-trial-and-error was hierbij zeker aan de orde.

Bij mij begon het experiment met het vinden van een boek in een kringloopwinkel over het maken van macarons. Per toeval vond ik in dezelfde winkel later ook nog een macaron-mat. Toen kon het maken van macarons natuurlijk ook niet meer uitblijven.

Ik ben uitgegaan van wat ik op dat moment in huis had, maar dat is part of the fun bij macarons. Met een beetje fantasie zijn de mogelijkheden echt eindeloos!

Macarons_watermerkVoor de creatievelingen onder jullie heb ik het recept van mijn macarons met hazelnootpasta en witte chocolade hieronder uitgeschreven. Voel je uiteraard vrij om verder te experimenteren met combinaties. Wie weet wat je kunt creëren!

Nog even wat tips:

 • Ik heb gemerkt dat een macaronmat (siliconen ovenbestendige mat met macaron-vormpjes) niet noodzakelijk is, maar wel erg makkelijk.
 • Heb je geen macaron-mat, teken dan met potlood en met behulp van een rond vormpje (uitsteekvormpje, glaasje, eierdopje o.i.d.) rondjes van ongeveer 5 cm doorsnee op een vel bakpapier. Gebruik dat als mal voor je macarons. Zo worden ze allemaal ongeveer even groot.
 • Omdat het deeg voor macarons nogal kleverig spul is, loont het de moeite om wegwerp spuitzakken te gebruiken. Die zijn overal te koop. Handige bijkomstigheid is dat je het spuitmondje precies op maat kan afknippen.

Succes!


Heb jij geweldig mooie en lekkere macarons gemaakt? Post een foto!


Macarons met hazelnootpasta en witte chocolade – recept

Ingrediënten voor 40 macarons (20 gevulde macarons)

 • 200 gram amandelmeel
 • 200 gram poedersuiker
 • 5 eiwitten
 • snufje zout
 • 40 gram fijne kristalsuiker
 • 1 tl cacaopoeder
 • hazelnootpasta (bijv. Nutella)
 • 35 gram witte chocolade

Bereiding

Zeef het amandelmeel en de poedersuiker eerst apart en zeef ze daarna door elkaar.

Klop 3 van de eiwitten met een snufje zout goed stijf.

De eiwitten zijn goed stijfgeklopt wanneer je met de mixer punten in het eiwit trekt die blijven staan. Een andere manier om te controleren is om de kom met stijfgeklopt eiwit op z’n kop te houden. Goed geklopt eiwit valt dan niet uit de kom (wees voorzichtig als je dit probeert!).

Voeg terwijl je blijft kloppen, lepeltje voor lepeltje de suiker toe aan het geklopte eiwit. Zorg steeds dat de suiker is opgenomen in het eiwit voordat je de volgende lepel suiker toevoegt. Het is goed gemengd als alle suiker is toegevoegd en een enigszins glanzend en dik mengsel is ontstaan.

Meng 2 (niet geklopte!) eiwitten met een spatel door het gezeefde amandel/suiker-mengsel tot er een soort dikke pasta ontstaat.

Zeef het cacaopoeder boven de amandelpasta en spatel deze er ook doorheen tot er een egale lichtbruin gekleurde pasta ontstaat.

Spatel nu heel voorzichtig, beetje voor beetje het stijfgeklopte eiwit door de gekleurde amandelpasta. Doe dit rustig en niet langer dan nodig om zoveel mogelijk lucht in het mengsel te houden. Het macaron-beslag is klaar als er een egaal mengsel is ontstaan.

Leg een vel bakpapier of een macaron-mat op een ovenplaat.

Doe het deeg in een spuitzak met een spuitmond van 10 mm.

Spuit 40 even grote rondjes beslag op het bakpapier of de macaron-mat. De rondjes moeten ongeveer een halve cm hoog zijn en 5 cm in doorsnede.

Tik voorzichtig met de bakplaat een paar keer op de ondergrond. Hierdoor kunnen de macarons zich zetten en worden ze wat egaler van vorm.

Laat de macarons nu een uur onafgedekt staan om in te drogen. Er moet een soort droog vliesje ontstaan op de bovenkant van de macarons.

Verwarm ondertussen de oven voor op 150 °C (boven-/onderwarmte).

Bak de macarons 20 minuten in het midden van de oven gaar.

Haal ze uit de oven. Draai de macarons voorzichtig om, eventueel met behulp van een spatel, en laat ze afkoelen.

Rasp de witte chocolade in fijne sliertjes.

Leg de helft van de macarons met de bolle kant naar beneden op een werkblad. Besmeer deze met wat hazelnootpasta en bestrooi ze daarna met geraspte chocolade.

Leg de andere helft van de macarons voorzichtig op de besmeerde helft en druk deze zachtjes(!) aan.

Bestrooi de macarons tot slot met de rest van de geraspte chocolade.


Tips

 • Je kunt amandelmeel ook makkelijk zelf maken:
 1. Koop amandelen waar het velletje nog omheen zit.
 2. Leg de amandelen 1 á 1,5 minuut in kokend water (blancheren).
 3. Spoel de amandelen vervolgens met koud water (schrikken).
 4. Verwijder met de hand het velletje van de amandelen.
 5. Rooster de amandelen even in een droge koekenpan (dus zonder olie/boter!).
 6. Maal de amandelen tot een fijne korrel. Gebruik hiervoor een foodprocessor, blender of staafmixer. Belangrijk is om steeds met tussenpozen kort te malen. Maal je te lang, dan worden de amandelen warm en krijg je een soort amandelpasta i.p.v. amandelmeel.
 • De macarons zijn in een koektrommel o.i.d. ongeveer 2 dagen houdbaar.
 • Heb je geen macaron-mat, teken dan met potlood en met behulp van een rond vormpje (uitsteekvormpje, borrelglaasje o.i.d.) rondjes van ongeveer 5 cm doorsnee op een vel bakpapier. Gebruik dat als mal voor je macarons. Zo worden ze allemaal ongeveer even groot.
 • Omdat het deeg voor macarons nogal kleverig is, loont het de moeite om wegwerp spuitzakken te gebruiken. Handige bijkomstigheid is dat je het spuitmondje precies op maat kan afknippen.
 • Niet genoeg poedersuiker in huis? Maak het zelf door kristalsuiker fijn te malen in een blender of foodprocessor.

  Copyright BartBakt


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.