Texas Style Applepie, té lekker om je druk over te maken

Ik geef het meteen toe; Ik ben een zoetekauw. Iedereen die mij kent kan dat beamen. En dan ben ik niet zomaar een zoetekauw, maar ook nog eentje met een enigszins impulsieve inslag en een soms haperend ‘remsysteem’. Het mag duidelijk zijn dat dat geen goede combi is voor mijn gewicht, wat dan ook aardig kan fluctueren.

Tja, en dan maak ik ook nog redelijk vlot en met veel plezier al die lekkere baksels die via Pinterest en Facebook e.d. onder mijn aandacht komen. Ik word dan ook van tijd tot tijd door mijn wederhelft vriendelijk doch dringend verzocht even ‘wat gas terug te nemen’ om te voorkomen dat we een geheel nieuwe garderobe moeten aanschaffen. Gelukkig maar dat het bakken van de wat minder belastende creaties, zoals een mooi volkorenbrood of een witbrood met havervlokken en honing mij dan net zo gelukkig maakt.

Maar, even onder ons, één van de lekkerste zoete zondes die ik de laatste jaren tegen ben gekomen is toch wel de Texas Style Applepie. Ik weet nog goed dat ik ongeveer een jaar geleden op een zondagochtend vroeg wakker was en in de woonkamer m’n zoon ook al aantrof voor de televisie. Samen keken we naar Rudolph’s Bakery op 24Kitchen. Op dat moment was Rudolph bezig met het bereiden  van de Applepie. We vielen in op het moment dat hij liet zien hoe je appelpartjes gaarde in een mengsel van boter, suiker en kaneel. Toen hij de whiskylikeur en room toevoegde en de geur beschreef, en hij zelf zo’n beetje watertandend boven z’n pan hing, konden we de taart bijna door de tv heen ruiken, mjammm! Op dat moment keken m’n zoon en ik elkaar aan en was één ding héél duidelijk, die taart komt nu bij ons op tafel!

Texas Style Applepie
De door ons gebakken Texas Style Applepie

Zo gezegd, zo gedaan. Gezamenlijk hebben we de Texas Style Applepie gebakken en het resultaat deed niet onder voor onze verwachtingen. Wat was die lekker zeg! Wanneer je een punt uit de nog warme taart snijdt druipt de gekarameliseerde vulling letterlijk langs de rand en moet je je inhouden de taart niet direct van de taartschep te eten.

Inmiddels heb ik de Texas Style Applepie al vaker gebakken en hij scoort altijd hoog bij de gelukkige eters.

Om jou mee te laten genieten van onze ervaring heb ik het recept voor de Texas Style Applepie hieronder uitgeschreven. Ik moet er wel bij zeggen, het is niet het lichtste gebakje wat je ooit zal eten. Maar eenmaal de eerste hap geproefd maak je je daar gelukkig heel eventjes niet zo druk om. Smiley

Geniet er van!


De Texas Style Applepie snij je in de bakvorm en je schept de punten er met een taartschep uit.


Texas Style Applepie – recept

Ingrediënten

Deeg

  • 450 gram bloem
  • 250 gram koude boter
  • 1 mespuntje zout
  • 2 theelepel suiker
  • 100 ml ijswater
  • 2 theelepel azijn

Vulling

  • 6 stevige appels
  • 100 gram boter
  • 2 eetlepel kaneelpoeder
  • 200 gram suiker
  • 80 gram whiskylikeur of whisky
  • 100 gram crème fraîche

Topping

  • 120 gram pecannoten
  • 75 gram suiker
  • 40 gram bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 50 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 1 mespuntje zout

Extra nodig

  • Ovenvaste aardewerken of glazen schaal +/- 28 cm

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  2. Vet de ovenschaal in.
  3. Meng voor het deeg de aangegeven ingrediënten en laat minimaal 20 minuten rusten in de koelkast.
  4. Rooster voor de topping de pecannoten ±8 minuten in de oven. Laat ze afkoelen en hak ze grof.
  5. Meng de suikers, het kaneelpoeder, bloem en zout.
  6. Snijd de boter in blokjes en wrijf deze samen met het suiker-/kruidenmengsel uit tot een kruimelig deeg (dit gaat ook prima in een staande mixer met platte menghaak). Meng de pecannoten door het botermengsel en zet het weg in de koelkast tot gebruik.
  7. Schil voor de vulling de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd de kwart appels vervolgens in plakjes (niet te dun!).
  8. Smelt de boter in een grote braadpan en bak de appelstukjes ­±5 minuten.
  9. Meng de suiker en kaneelpoeder en strooi dit over de appels in de pan. Roer door de appels en laat ze gedurende 1 minuut rustig sudderen.
  10. Schep de appels met een schuimspaan uit de pan en spreid ze uit over een plateau (bijv. bakpapier). Laat zoveel mogelijk boter en suiker in de pan.
  11. Blus de pan af met de likeur en de crème fraîche en laat gedurende 5 à 10 minuten rustig inkoken tot een karamelachtige saus. Zet het vuur uit en voeg de appels weer toe.
  12. Rol het deeg uit en bekleed hiermee de ingevette schaal.
  13. Schep er het appelmengsel op en verdeel de topping erover.
  14. Bak de taart ±50 minuten in de oven tot de vulling begint te koken en de topping mooi bruin is.

Tips

  • De Texas Style Applepie is warm op z’n lekkerst, maar je kan ‘m ook op kamertemperatuur eten.
  • Serveer ‘m ook eens met een bolletje kaneelijs erbij.
  • Het taartdeeg is ook prima bruikbaar voor een hartige pie of quiche. Als je iets over hebt, gooi het dan niet weg en bewaar het in de koelkast. Het blijft daar enkele dagen goed, mits goed ingepakt in plasticfolie.

Bron: 24kitchen, Rudolph’s Bakery

Copyright BartBakt

Een reactie op “Texas Style Applepie, té lekker om je druk over te maken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.