Flatbread van de BBQ

Nu de zomer voor de deur staat, de avonden lekker lang worden en de temperatuur het begint toe te laten, komt ook bij ons de BBQ weer onder het zeil vandaan. Er is voor mij niet veel mooiers te bedenken dan met familie of vrienden in de tuin genieten van een goede BBQ-maaltijd.

Tijdens die middagen/avonden gaan de gesprekken vaak over de manier waarop we de BBQ gebruiken. Zaken als directe en indirecte hitte, de verdeling van de kolen en het roken van vlees en vis komen dan geregeld aan de orde. Ook komt vaak ‘op tafel’ dat de gemiddelde Nederlandse BBQ’er het eten snel op het bord wil hebben, wat resulteert in, op z’n lichts gezegd, zeer donkere stukken vlees, in het beste geval van binnen net gaar. Waar het de entourage betreft is het vaak niet veel beter; een BBQ-pakket van de supermarkt, gecombineerd met een bak huzarensalade en afbakstookbrood.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb geweldige BBQ-avonden gehad met goede gesprekken en leuke mensen waar de culinaire prestaties het bovenstaande niet of nauwelijks overschreden. Maar mijn punt is dat als je je een beetje wilt verdiepen in de techniek en variatie op het gebied van koken op de BBQ, je er al snel achter komt dat het met een paar kleine aanpassingen vele malen beter kan. Zelfs met een BBQ-pakket uit de supermarkt!

Culinaire BBQ

tikka-chicken-1016294_1920Eén van de manieren om je BBQ-avond al direct op een hoger culinair niveau te brengen is door het maken van je eigen flatbread, op de BBQ! Dit kan letterlijk in een paar minuten, inclusief voorbereiding, op een standaard BBQ. Je hebt geen pizzasteen nodig en het deeg bestaat uit niet meer dan 3 ingrediënten. Niet in de laatste plaats is het ook nog leuk voor je gasten om de bereiding te zien. In het flatbread ontstaan tijdens het bakken al snel grote luchtbellen en met een beetje geluk vult het hele flatbread zich als een soort ballon. Een mooie show!

Het recept wat ik gebruik vind je hieronder en kan bijna niet misgaan (zolang je maar in de gaten houdt dat je het brood niet laat aanbranden Knipoog ).

Happy Baking!


Flatbread van de BBQ – recept

Ingrediënten

(voor 8 flatbreads)

 • 400 gram zelfrijzend bakmeel
 • 300 gram (volle) yoghurt
 • 7 gram zout

Bereiding

 1. Kneed de ingrediënten tot een soepel deeg. Zorg ervoor dat alles goed vermengd is en een elastisch deeg ontstaat. Het hoort een beetje plakkerig te zijn. Voeg dus geen extra bloem toe.
 2. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken.
 3. Rol ieder stuk deeg goed dun uit op een met (neutrale) olie ingevet keukenblad. Zo voorkom je dat het blijft plakken. Tip: smeer ook je deegroller in met een klein beetje van dezelfde olie.
 4. Zorg dat de BBQ goed heet is en de kolen mooi gelijkmatig gloeien.
 5. Leg één of enkele flatbreads (afhankelijk van de maat van je BBQ) direct boven de gloeiende kolen op de BBQ.
 6. Bak de flatbreads 1 á 2 minuten, draai ze om en bak de andere kant ook 1 á 2 minuten. Controleer of de flatbreads niet té donker worden en maak in dat geval de baktijd wat korter.
 7. De flatbreads zijn goed als ze mooi bruin zijn en de tekening van het grillrooster duidelijk zichtbaar is.
 8. Direct van de BBQ zijn is het flatbread het lekkerst, maar wat afgekoeld smaken ze nog steeds prima.

Tips

 • Je kunt deze flatbreads ook op je fornuis bereiden. Gebruik dan een grillpan zonder olie of boter. Laat deze goed heet worden en bak het flatbread zoals in het recept is beschreven.
 • Voor naanbrood: Maak een mix van 100 ml olijfolie, een geperst teentje knoflook, 1 eetlp. verse koriander, zout en peper (of kruiden naar keuze). Smeer één kant van het flatbread voor het bakken in met deze kruidenolie en leg het met de ingeoliede kant naar beneden op het grillrooster. Smeer met een kwastje dan direct ook de bovenkant in met de kruidenolie. Bak het flatbread verder zoals beschreven in het recept.
 • Geen zelfrijzend bakmeel in huis? Maak het zelf! Meng 400 gram bloem met 11 gram bakpoeder.
 • Teveel flatbreads gebakken? Je kunt ze prima invriezen. Na het ontdooien stop je ze even in de toaster en je hebt weer lekker broodjes.

Copyright BartBakt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.