Spareribs

Spareribs

Jaren geleden kwamen we terecht bij een leuk restaurantje in Eindhoven, Herberg Kiekerjan. In mijn zoektocht naar de lekkerste spareribs probeerde ik hun variatie en…. ik werd aangenaam verrast! De zoete volle smaak, typisch BBQ, maar ook verfijnt met ingrediënten die ik niet direct kon duiden. Maar lekker dat het was!

We keerden regelmatig terug en ik moet zeggen dat ik zelden iets anders bestelde dan de spareribs. Niet dat de rest van de kaart slecht was, in tegendeel, de keuken was uitstekend met een zeer goede prijs-kwaliteit-verhouding. Maar ik was gewoon verslaafd aan hun spareribs. Ik heb ze gevraagd om het recept, maar daar waren ze, terecht, een beetje terughoudend mee. Al pratend met de eigenaresse en experimenterend ben ik wel dicht in de buurt gekomen van hun recept.

Inmiddels is het restaurantje al enkele jaren geleden overgenomen en is Kiekerjan ter ziele gegaan. Het draait sindsdien succesvol verder onder de naam Gusto040. De goede keuken is gebleven en de kenmerkende sfeer van gastvrijheid en persoonlijke, vriendelijke benadering is er zeker niet minder op geworden. De spareribs stonden ook nog steeds op de kaart met een aanzienlijke schare vaste fans.

Kort geleden heeft de eigenaar echter besloten om de spareribs niet meer als vast item op de kaart te laten staan, tot verdriet van velen. Gelukkig komen ze af en toe als verrassing terug en kunnen we er nog van genieten.

In de loop der tijd heb ik mijn eigen spareribs-recept steeds meer verfijnd en ik moet zeggen dat ik het origineel nu wel heb kunnen raken. Om andere sparerib-enthousiasts ook de kans te geven deze spareribs te proeven, heb ik hieronder mijn spareribs-recept uitgeschreven. De zomer komt er aan dus binnenkort ga ik ze weer voorbereiden en maken op mijn Weber kolen-BBQ. Een verslag daarvan volgt.

Happy grilling!


Spareribs – recept

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 2 kilo spareribs
 • 1,4 l zoete ketjap
 • 1 eetlp. geperste knoflook
 • 30 gram sambal badjak
 • 40 ml chinese soyasaus
 • 120 ml chilisaus
 • 50 ml vers geperst citroensap
 • 2 dl half zoete witte wijn
 • 2 dl sinaasappelsap (uit pak)

Bereiding:

 1. Verwijder het vlies van de spareribs.
 2. Stoom de spareribs 1,5 uur.
 3. Verwarm een convectie- of heteluchtoven voor op 140°C.
 4. Leg de spareribs na het stomen 20 minuten in de voorverwarmde convectie- of heteluchtoven.
 5. Laat de spareribs afkoelen.
 6. Meng alle ingrediënten voor de marinade.
 7. Leg de afgekoelde spareribs in de marinade en laat ze minimaal 12 uur in de koelkast marineren.
 8. Bereid de spareribs in een oven (holle kant naar beneden op een bakplaat met bakpapier, 30 minuten op 170°C) of op een BBQ (180-200 °C, indirecte hitte, gesloten deksel, ±30 minuten). Bestrijk de spareribs tussendoor 2 á 3 keer met de marinade.

Heb je de spareribs gemaakt? Laat me je ervaring weten!


Copyright BartBakt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.